Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Това

...
Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Това
Коментари Харесай

Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма

Мерките против изпирането на пари и финансирането на тероризма. Това е тематиката на интернационалния обучителен семинар, който се организира в зала " Изток “ на Народно събрание на 26 и 27 май по Европейския план " LIGHT ". Партньори по плана са Италианската конфедерация на демократичните специалности, Европейският съвет на свободните специалности в Белгия, Италианската конфедерация на федералните асоциации, Международният съюз на нотариусите, Испанският общоприет съвет на нотариусите, Генералният съвет на испанските юристи. Проектът е финансиран по Програма Правосъдие на Европейски Съюз. БНР и предаването " Законът и Темида " са медиен сътрудник на плана.

Гости в изнесеното студио в Народно събрание на " Законът и Темида " са адв. Елка Пороминска, уредник на събитието и ръководител на Асоциацията за дамите юристи, адв. Мария Ганчева от Миланската адвокатска гилдия и адв. Паоло Лесио от Миланската адвокатска гилдия. 

Изключително високо равнище сподели обучителният семинар още в първия ден, равнище, каквото демонстрираха и италианските сътрудници в Сената на Рим. 

 адв. Паоло Лесио, адв. Мария Ганчева, адв. Елка Пороминска и Анелия Торошанова (от дясно наляво) Адв. Елка Пороминска : " Вчерашният ден беше претрупан освен поради тематиката, а и поради това, че трябваше в един къс интервал ние да представим няколко разнообразни гледни точки и значима тематика, показана от арбитър Марияна Кънчева, арбитър в Общия съд на Европейски Съюз, с нейния уводен отчет, който даде рамката на събитието. Темата на отчета беше битката против изпирането на пари и финансирането на тероризма в правния ред на Европейски Съюз. Освен това арбитър Марияна Кънчева даде и доста решения на Европейския съд, които са по отношение на използването на тази правна рамка – скъпа информация от първа ръка. Трябва да се означи и присъединяване на проф. доктор Ирена Илиева, шеф на Института за страната и правото при Българска академия на науките, която даде гледната точка на научните служащи по тематиката, както и високото равнище на панелистите на плана – доцент доктор Тодор Коларов от Нов български университет и доктор Гергана Йорданова. "

Адв. Паоло Лесио : " Известен факт е, че в Италия имаме проблем с проведената престъпност. Адвокатите са постоянно тясно свързани с предотвратяването на този феномен. Първото предизвикването е да се основат предпоставките, тъй че да сме ефикасни в индивидуализирането и сигнализирането на обстоятелства по изпирането на пари. Второто предизвикателство е да успеем да приспособяваме, да използван тези норми/средства към новите действителности, както е в тази ситуация с криптовалутите. 

Да се знае тъкмо в каква степен и до каква степен тези явления са свързани с политиката е доста мъчно. Не тъй като няма бистрота, правила или предпочитание това да се случи. Но най-много тъй като тази активност (прането на пари – бел.ред.) се управлява от интелигентни хора, които имат умеенето, знанието и качествата да управляват нещата по този начин, че да съумяват. Политиците постоянно остават скрити... Това е същината на този проблем. 

 Първата мярка срещу изпирането на пари е това, което произлиза и от европейските законодателни правила, е в действителност е надзор на входа – от кое място идват средствата и къде отиват ? Тези, които са на първа линия – финансови институции, застрахователни компании – са най-ангажираните в ограниченията против изпирането на пари. Другата мярка е, че страната управлява лицата, чиновниците, които управляват тези институции . Т.е. надзор от всички направления. Институциите управляват тези, които внасят финансовите средства, а страната пък управлява тези, които управляват този развой.

Нашият закон косвено оказва помощ да вършим някои инспекции. В Италия сдруженията, всички търговци, всички експерти имат обвързване да имат електронен автограф и сертифицирана е-поща. И когато се издава електронен автограф, това е към този момент развой на идентификация на съответния експерт . Това ужасно ни оказва помощ. Хартиените документи са доста по-лесно манипулируеми и когато се употребяват, поражда подозрение.

Има потребност от Единен европейски орган за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма . Създаването на един централен орган, който да подкрепи тази система да бъде по-стабилна, по-здрава в предотвратяването, би била от изгода. Синхронизацията на активността сред другите национални системи , включително и при системите за отбрана на персоналните данни, би потвърдила, че това работи. "

Както акцентира и адв. Елка Пороминска, " Такъв общ нов орган на Европейски Съюз е безусловно нужен. Това е една от задачите на сегашния план. Той ще приключи със съответни законодателни оферти, едно от които е основаването на подобен общ орган на Европейски Съюз, който би трябвало да проработи от 2024 година "

Адв. Мария Ганчева : " Целта на плана и всичките образования е да се синхронизира работата и условията както към нас, юристите, по този начин и към нотариусите и към всички юридически специалности на европейско равнище. Много проблеми пораждат поради другите правила в европейските страни и това затруднява нашата работа и тази на нашите клиенти. "

Чуйте цялата полемика от звуковия файл.
Снимки – Европейски план " LIGHT ", БНР

На 3 юни предаването " Законът и Темида " празнува своята 10-годишнина.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР