Мерките, които бяха обявени от служебното правителство на Стефан Янев

...
Мерките, които бяха обявени от служебното правителство на Стефан Янев
Коментари Харесай

Мерките на кабинета "Янев" за преодоляване на енергийната криза са добро, но временно решение

Мерките, които бяха оповестени от служебното държавно управление на Стефан Янев за превъзмогване на енергийната рецесия, са положително, само че краткотрайно решение. Това съобщи Станислав Младенов, специалист в Съвета по стопанска система на Българска социалистическа партия - София, в изявление за радио " Фокус ". Той обаче е безапелационен, че влизането в деяние на тези ограничения при започване на идната година и при изискване, че има държавно управление, което да ги заложи в бюджета, са прекомерно доста и значими условия, заложени напред във времето. А българският бизнес се нуждае от бързо и дейно решение в този момент.

" Компенсациите от 50 лв. на мегават изразходван час от предприятията сигурно ще помогне за превъзмогване на енергийната рецесия ", разяснява той.

" Липсата на парламент и на държавно управление обаче се оказва голям проблем, защото изискването е тези 600 милиона лв., нужни за обезщетенията, да бъдат заложени в бюджета за идната година. Отново виждаме, че няма бързо и дейно решение на проблемите на бизнеса. А българските стопански субекти най-много в индустриалния бранш извънредно доста страдат от високите цени на електрическата енергия. Както всички добре знаем, тя е един от главните съставни елементи, които влизат в ценовия микс при установяване себестойността на всяка продукция ", сподели още специалистът.

Младенов добави, че високата цена на електрическата енергия ще докара до загуби за предприятията, а това от своя страна ще се отрази на налозите, които те заплащат на страната. " Печалбата на бизнеса ще намалее и надлежно те ще внасят в хазната доста по-малко средства. В дълготраен проект това се явява доста огромен проблем за фиска на страната. А това ще докара и до спад на заетостта. Като цяло, казусът е доста огромен и би трябвало да търсим редовно решение, а не краткосрочни ограничения на парче. Напълно разбираемо е кабинетът " Янев " да има небосвод 6 месеца във връзка с приемането на ограничения, защото това е служебно държавно управление. Затова е доста значимо да имаме парламент и постоянен кабинет, които да могат бързо и в действен порядък да вземат решение въпросите дълготрайно. От това се нуждаят българските жители и стопанската система на страната ", изясни той.

Според икономическия специалист на Българска социалистическа партия - София, казусът с енергийната беднотия не може да бъде решен в този момент и незабавно, защото той е замитан под килима години наред. " Ценовият взрив е разследване на струпване на нерешени проблеми доста дълго време. Конкретно имам поради предходните държавни управления на ГЕРБ. До този миг към момента няма единна тактика за стабилно енергийно развиване на България. В резултат на това страната ни няма визия за по този начин наречената " кафява сила ". Няма проект за решение на въпроса с въглищните електроцентрали и по-конкретно с Мариците. Всичко това утежнява работата и на вицепремиера Атанас Пеканов и попречва внасянето на Плана за възобновяване и резистентност в Европейската комисия. Тъй като нямаме конкретика по кое време ще прекратим работата в бранш " кафява енергетика ", разяснява Младенов.

Той засегна и още един огромен проблем, обвързван с цената на електрическата енергия. " Обществена загадка е, че борсовите цени на силата се манипулират. АЕЦ " Козлодуй " продава най-евтиния ток - на стойност от 148 лв.. Търговете, които се афишират, нормално са за извънредно къс период и все сред разнообразни празници. Тези търгове биват печелени от 4-5 борсови играчи, които разполагат с огромни банкови гаранции или финансови запаси и заплащат на секундата. Документите им авансово са подготвени и единствено чакат да бъде отворен търгът. Това значи, че имат предварителна информация. Последният подобен търг на АЕЦ " Козлодуй " е за 300 мегавата, а цената, на която Атомната електроцентрала е продавала, е 175 лв.. При състояние, че сега цената, на която се търгува на пазара, е 148 евро! Затова една от ограниченията, които КЕВР наложително би трябвало да обмисли, е таван за закупуване на електрическа енергия от АЕЦ " Козлодуй " от един оператор. По този метод ще предотврати изкривяването на пазара и спекулациите с цените от страна на избрани търговци. Разумно ми се коства един електроенергиен търговец да не може да купува от АЕЦ " Козлодуй " повече от 30 мегавата. Така ще има дисперсиране на този запас и надлежно поевтиняване на цената на тока. Това е бърза и краткосрочна мярка, която КЕВР може да приложи незабавно, без да чака служебно или постоянно държавно управление. В последна сметка, концентрацията на огромни запаси в единица търговци постоянно води до деформиране на пазара и е причина за спекулации ", сподели Станислав Младенов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР