Mercedes-Benz представи старта на новата си гама от компактни автомобили

...
Mercedes-Benz представи старта на новата си гама от компактни автомобили
Коментари Харесай

С Concept CLA EV Mercedes визуализира новата си компактна гама

Mercedes-Benz показа старта на новата си гама от компактни коли с Concept CLA Class, електрически седан с четири порти в жанр купе с повече от 750 км пробег. Концептуалният CLA беше показан довечера на събитие преди ревюто IAA Mobility в Мюнхен. Седанът в жанр купе ще има пробег от повече от 750 км, само че ще има и другимодели на новата MMA платформа - два SUV-а и комби.

Concept CLA Class ползвас задвижването от концепцията EQXX, която съумя да измине повече от 1000 км с едно зареждане. Mercedes разказва концепцията като „ прозрение наоколо до производството “ на идното семейство от компактни коли, които ще бъдат „ вратата към марката “.

Компактната гама ще включва купе с четири порти, комби и два SUV, сподели изпълнителният шеф Ола Калениус. Концептуалният CLA разполага с 800-волтова електрическа система, която може да добави 400 км пробег за 15 минути зареждане, съгласно Mercedes, като моделът ще може да зарежда на до 250-киловатови DC станции. С високоефективен разход на електрическа енергия от към 12 киловатчаса на 100 км, Concept CLA е новата „ 1-литрова кола “, споделя Mercedes, сравнявайки го с най-икономичните коли с вътрешно горене през днешния ден.

Калениус споделя, че марката остава ангажирана с компактните модели, макар че натъртва на продажбите на транспортни средства с висок марж, в това число първокласната марка Maybach, високопроизводителното AMG поделение и офроуд G-класа. Средната продажна цена на автомобил Mercedes се е повишила с 43 % от 2019 година насам и в този момент е към 73 000 евро. В момента Mercedes продава седем съществени компактни модела в Европа, построени на платформата MFA2: A-Class, B-Class, A-Class седан, CLA купе, CLA комби, GLA (плюс EQA EV) и GLB (плюс EQB EV).

Concept CLA ще бъде първият автомобил, издигнат на платформата MMA, която Mercedes разказва като „ първо електрическа “, което значи, че може да побере и мотори с вътрешно горене. Концепцията е със задвижване на задните колела, само че новата компактна гама MMA ще включва и варианти за задвижване на всички колела. Други характерности на MMA включват две разнообразни по химикали батерийни кафези, с избор сред начална литиево-железна фосфатна батерия или по-плътен дизайн на аноден силициев оксид. Mercedes споделя, че пакетите акумулатори са по-леки и по-твърди от сегашните конфигурации, частично с помощта на потреблението на лепила, а не на винтове за свързване на модулите.

Концептуалният CLA употребява електрически мотор с мощ 175 кВт /240 к.с/, обвързван с двустепенна трансмисия. Силовата електроника е с инвертор от силициев карбид. Новият мотор, създаден вътрешно в компанията, употребява доста по-малко редкоземни метали, споделят от Mercedes. Освен това разполага с в двете посоки зареждане - от мрежа или до дома.

Mercedes споделя, че дизайнът на Concept CLA предава „ атлетична мощ “, с челен край като нос на акула и безшевен панел на радиатора. Разширените калници, 21-инчовите джанти и необятната диря акцентират това усещане. Светлинните ленти, които се увиват към предната и задната част, са отразяващи хромирани, когато не са осветени.

Mercedes разказва интериора на концепцията като „ софтуерна минималистична грациозност “, която съчетава органични материали като коноп и кожа с повърхности с висок гланц; цветовата палитра е сребристо и кристално бяло, със сини и виолетови елементи. Подобно на други нови модели на Mercedes, потребителският интерфейс ще бъде системата MBUX на автомобилния производител, в това число Superscreen, който наподобява измита ширината на арматурното табло.

Интериорът на Concept CLA Class също е фокусиран върху устойчивостта, с материали за тапицерия, в това число рециклирана целулоза и коноп. Подовите постелки са направени от бамбукови нишки, на конзолата е употребена тапицерия от рециклиран полиестер. Кожените седалки са направени от животни, отглеждани хуманно и които не пасат в обезлесени региони.

Възможност за независимо ръководство от равнище 3 идва от операционната система MB.OS е компютърната архитектура зад Concept CLA, като колите MMA са първите, които работят напълно на тази система. Помощ при шофиране от равнище 2 пък значи, че лидерът би трябвало да обърне цялостно внимание на пътя и какво прави колата и е общоприетоо, само че хардуерът и софтуерът са „ като цяло подготвени ” за равнище 3, което значи, че лидерът е свободен да прави други неща в избрани обстановки. Mercedes беше първият авто производител, който получи утвърждение за помощ от равнище 3 в Германия.

MMA транспортните средства ще се създават във фабриките на Mercedes в Ращат, Германия, Кечкемет, Унгария и в Пекин. Заводът в Ращат е конфигуриран за произвеждане на MMA благодарение на цифрова двойна технология за усъвършенстване на местоположението на роботите, маршрутите за доставка и индустриалните линии. Използването на цифрова двойна технология ще докара до по-бързо разгръщане на производството, по-добро качество и индустриална успеваемост. Електрическите, хибридните и бензиновите модели ще бъдат правени на една и съща линия, споделя Mercedes.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР