Менюто в ресторанта е с куп печатни грешки, на входа

...
Менюто в ресторанта е с куп печатни грешки, на входа
Коментари Харесай

Как умението да говориш български се оказа най-ценно за намиране на работа

Менюто в ресторанта е с куп печатни неточности, на входа на магазина написа " Търсиме продавачка ", на работа шефът не може да ни изясни какво тъкмо желае да се свърши, а като си на поръчаме шкафче, се оказва, че вратата се отваря в неверната посока. С тези и сходни проблеми хората се сблъскват непрекъснато, а повода е, че мнозина от нас не умеят да си служат добре с българския език.

Затова това умеене в последно време от ден на ден се цени от работодателите, сподели допитване на " Дневник " до разнообразни експерти. Това удостовери и изследване на Агенцията по заетостта, която изследва неотдавна какви са потребностите на работодателите. Оказва се, че през тази година умеенето за другарство на роден език е водещо.

От общо три изследвания (две през 2018 година и едно през тази) специалистите на организацията не се ангажират да очертаят наклонност поради незадоволителната база за съпоставяне, само че и при трите изследвания работодателите слагат притежаването на пълномощия в общуването на роден език на едно от челните места, дружно с основната подготвеност " Инициативност и предприемачество " (способности за адаптиране към промени, за работа в екип, вдишване на отговорност за личните дейности, установяване на постижими цели, мотивация за успех).

Последните данни (февруари – март 2019 г.) демонстрират, че в 20 от 28 области на страната тази подготвеност е сложена преди всичко, в 6 от областите – на 2-ро и единствено в две области – на трето (Велико Търново и Кюстендил). Най-убедително работодателите декларират нужда от умело другарство на роден език в областите Хасково и Монтана (с 50.3% от анкетираните), следват Кърджали (с 49%), Плевен (с 42.3%) и Сливен (с 40.4%), разясниха специалисти от организацията.

Общуването е част от работното всекидневие на всяка специалност и във всеки стопански отрасъл, и съществуването на тази подготвеност е значим фактор за образуване на дейно работещ личен състав, разясниха оттова.

Еднакво значимо и за изпълнителите, и за мениджърите

" Ако погледнем специалностите, най търсени на пазара на труда, ще забележим, че умеенето за другарство на роден език е значимо за съвсем всички тях ", разяснява пред " Дневник " шефът " Програми и планове " в Асоциацията на индустриалния капитал в България Росица Стелиянова.

Тя разясни, че това умеене включва способността на бъдещия служащ да интерпретира обстоятелства, да изрича мисли, да борави с информация в писмена и джука форма, да умее да слуша интензивно, да написа грамотно, да има задоволителен речников ресурс, да има презентационни умения, да излага причини при договаряния, да приказва пред аудитория. Това е еднообразно значимо както за машинния инженер, по този начин и за специалностите изискващи приблизително професионално обучение като машинния оператор, служащия в дървообработването, само че и на заварчика, и на шлосера, електротехника, добави тя.

Например, в машиностроенето претендентите за работа наложително би трябвало да могат да работят в екип, а това допуска умеене да разпределиш и обясниш дилемите, които си получил от страна на шефа на екипа, да схванеш какво се изисква от теб, да го изпълниш и да дадеш противоположна връзка, даде образец Стелиянова. " Един машинен инженер би трябвало да може да изясни по какъв начин се работи с нова машина, да вземем за пример, и да стимулира членовете на екипа си, а един стругар, който не управлява никого, само че също е част от екипа, би трябвало да може да разбере какво се изисква от него при обработката на обособен подробност, и каква е функционалността на този подробност в една машина или развой, с цел да се преценяват характерностите на неговата направа. ", продължи тя.

Работещите в микропредприятия пък или независимо наетите поддържат връзка с клиентите и би трябвало ясно да схващат каква тъкмо е поръчката и по какъв начин да я изпълнят.

Според специалиста, високата оценка на тези умения излиза на напред във времето едвам в този момент, тъй като в продължение на години не е разбирана нейната същина. И в този момент в много от случаите самооценката на търсещите работа е, че те могат съвършено да работят в екип, само че това не постоянно е по този начин, сподели Стелиянова. Тя обърна внимание обаче, че повишената самокритика доста елементарно личи в хода на изявлението, в случай че бъде заложен въпросът: " Как бихте изпълнили задача в екип с сътрудника си, в случай че той изрично откаже? "

В отговор на въпрос Стелиянова добави, че тези умения би трябвало да се получават в учебно заведение, само че по забавен и занимателен метод, тъй като злоупотребата при общуването в интернет (с емотикони, печатни неточности и чуждици) също осакатява изрече на децата.

Какво е компетенцията " другарство на роден език "

Това е способността да се показват и интерпретират схващания, мисли, усеща, обстоятелства и отзиви, както в джука, по този начин и в писмена форма (слушане, говорене, четене и писане), и да се поддържа връзка по подобаващ и креативен метод във всички обстановки в публичния и културен живот, в образованието и образованието, по време на работа, в къщи и през свободното време. Общуването на роден език изисква речников ресурс, познания по функционална граматика и езиковите механизми. То включва познаване на главните типове устно взаимоотношение, на набор от литературни и нелитературни текстове, на главните характерности на разнообразни стилове и регистри на езика, на многообразието от езикови форми и другарство съгласно обстановките.

Положителната настройка към общуването на роден език включва предразположеност към сериозен и градивен разговор, отношение към естетическите качества, блян към тяхното разкриване и интерес към другарство с другите. Това допуска осъзнаването на въздействието на езика върху другите и потребността от позитивно и обществено отговорно схващане и потребление на езика.

Проучване, финансирано от Европейската комисия, още преди години сподели, че международната стопанска система губи над 1 трлн. евро годишно от неточности в общуването. Още по тематиката вижте във видеото на " Дневник " от рубриката " С две думи ":
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР