Меморандум, коалиционно споразумение, ново мнозинство в рамките на този парламент,

...
Меморандум, коалиционно споразумение, ново мнозинство в рамките на този парламент,
Коментари Харесай

Меморандум, коалиционно споразумение, ново мнозинство, нови избори?

Меморандум, съдружно съглашение, ново болшинство в границите на този парламент, избори 2 в 1?

Тази седмица се чака развръзката, откакто министър председателят Николай Денков и излъчилата го коалиция " Продължаваме промяната-Демократична България " дадоха поръчка, че Денков подава оставка на 6 март. Оставка на министър-председателя значи оставка на цялото държавно управление. Следва така наречен конституционна рулетка - т.е. президентът би трябвало да връчи мандата на най-голямата парламентарна мощ - в тази ситуация - на ГЕРБ.

Партньорите ПП-ДБ и ГЕРБ обаче към този момент наподобява да са надалеч от съгласие. През миналите седмици си поставяха ултиматуми и си говореха през медиите. 
Какви са позициите и настояванията?
На 20 февруари обединяването показа обществено " Меморандум ", който планува механизъм за взимане на решения и споделена отговорност за регулаторните и контролните органи единствено сред формалните партньори - ПП-ДБ и ГЕРБ (ДПС бе изключена, като меморандумът се появи тъкмо в навечерието на конгреса на Движението за избор на ново управление и това вбеси кандидата Делян Пеевски).

Реакцията на водача на ГЕРБ Бойко Борисов първо бе, че очевидно се върви към избори 2 в 1. След това даде поръчка, че ГЕРБ желае 50 на 100 от министерските кресла. А на финала заяви, че партията му ще показа собствен план на " съдружно съглашение ", а не " меморандум ".

Това ще се случи през днешния ден, като поръчката е, че първо с документа ще се срещнат в партията му. По обяд е призован народен съвет. По думите на самия Борисов съглашението включва огромна част от предложенията на меморандума.

Борисов обаче сложи ултиматум: желае отговор от ПП-ДБ до 8 март, т.е. три дни след представянето на текста.

Премиерът Денков разяснява, че договарянията едва ли ще се заключат в подобен къс период. 

Като контра на Борисов, с цел да имат последната дума, в петък водачите на обединяването направиха изказване. В основата му е настояването им за незабавно отваряне на процедурата по желание на правила и състав на новата Комисия за противопоставяне на корупцията (КПК). Срокът за конституирането й изтече преди два месеца, а преструктурирането на остарялата КПКОНПИ бе и
залог за средства от Плана за възобновяване и резистентност в размер на над 650 милиона лв..

Защо процесът се бави, никой не споделя. По думите на Денков виновността е в ГЕРБ, а Европейската комисия към този момент е отправяла запитвания за какво КПК я няма.

Така на 1 март от ПП-ДБ оповестиха, че през днешния ден, 5 март, чакат ГЕРБ за диалог за комисията. От ГЕРБ не са оповестили дали ще се явят.
План Б
Разпадът при " Възраждане ", продължаващата липса на съгласие в " сглобката ", както и говоренето от страна на Българска социалистическа партия за национално експертно държавно управление, роди спекулациите, че Борисов готви План Б - болшинство в границите на настоящия парламент, откакто ГЕРБ получи първия изследователски мандат. За тези спекулации способства и наличието на представители на ГЕРБ и левицата на конгреса на Движение за права и свободи, като Драгомир Стойнев (БСП) даже приказва за това, че страната трябвало да се ръководи от систематичните партии.

Официална " сглобка " с партията на Костадин Костадинов обаче наподобява невъзможна - изключително откакто той и хората му се озоваха в Москва на колекция на " Единна Русия ". " Възраждане " и " ИТН " обаче са се потвърдили като услужливи към ГЕРБ и Движение за права и свободи обединения, когато не им доближава болшинство с ПП-ДБ.
2 в 1
Последният вид е дружно с европейските избори, които у нас се чака да се произведат на 9 юни, да има и следващи предварителни парламентарни избори. Засега социологията не демонстрира доста по-различно систематизиране на силите.

Интересно е и каква роля може да изиграе президентът Румен Радев, чиято функционалност с промените в Конституцията бе сведена до това да избере длъжностен министър председател всред авансово явен лист. " Кой носи отговорност? В момента това не е ясно, тъй като аз би трябвало да си харесам някой от хората от тази стеснена алтернатива. Той би трябвало да избере министри, ще забележим по какъв начин. Аз няма да съм този, който показва министрите, само че аз би трябвало с мой автограф, под мой декрет официално и юридически да нося отговорност. Няма кой да ме принуди аз да подпиша декрет, само че там отиваме в хипотезата на дълбока парламентарна и конституционна рецесия ", предизвести Радев.

Самите текстове пък бяха пратени от него в Конституционния съд, който, знае се, няма период за изговаряне.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР