Мексико отдавна е сред най-популярните туристически дестинации в света, като

...
Мексико отдавна е сред най-популярните туристически дестинации в света, като
Коментари Харесай

Какво непременно трябва да опитаме в Мексико

Мексико от дълго време е измежду най-популярните туристически дестинации в света, като притегля освен търсещите жарко слънце и страхотни плажове, само че и феновете на текилата и вкусната храна. Ако имаме задоволително шанс да планираме по-дълго пътешестване (като нас), сигурно би трябвало да си отделим време, с цел да опитаме някои от най-хубавите храни, които страната предлага.

И с цел да не търсите и умувате какво тъкмо да похапвате там, до момента в който се любувате на богатата история и невероятна природа на Мексико, предлагаме ви да разгледате селекцията ни от 10 от най-популярните ястия в страната, от които мексиканците си облизват пръстите. Едва ли има човек, който ще се изненада, само че въпреки всичко предизвестяваме, че менюто включва доста царевица, доста лук и доста люто.

Chilaquiles (Чилакилес)

Това известно обичайно ядене нормално се похапва на закуска и се показва в леко запържени царевични питки, нарязани на четвъртинки и гарнирани със зелена или алена салса (червената е леко пикантна).
 Снимка 414372

Отгоре нормално се прибавят пържени яйца и пиле, както и сирене и сметана. Винаги се сервират със здравословна доза фасул, който нормално е под формата на пюре. Ако забележим в менюто frijoles, то би трябвало да знаем, че става дума за фасул.

Pozole (Посоле)

Според антрополозите тази чорба в миналото е била употребена като част от ритуални жертвоприношения. В наши дни обаче посоле се яде в Мексико съвсем на всички места и съществува във версии с пиле, свинско и вегетарианско.
 Снимка 414375

Прави се главно въз основата на царевица с доста билки и подправки и ястието обичайно се задушава с часове, постоянно даже за цяла нощ. Веднъж приготвена, супата се сервира с маруля, репички, лук, лайм и пикантен червен пипер, които се поръсват в допълнение от горната страна. Някои обичат да прибавят и авокадо.

Tacos al pastor (Такос ал пастор)

Това историческо ядене е едно от най-популярните разновидности на такос, чиито генезис датира от 1920 година - 1930 година с идването на ливанските и сирийските имигранти в Мексико.
 Снимка 414381

За да се сътвори такос ал свещеник (което значи " по пастирски " ), се нарязват тънки линии свинско, изпечени на шиш, слагат се върху царевична тортила питка и се сервират с лук, листа от кориандър и ананас.

Tostadas (Тостадас)

Какво съгласно вас се прави с остарелите тортила питки? Ами препичат се и се употребяват за друго традициаонно ядене. Tostadas безусловно значи препечени и това е доста обикновено, само че вкусно ядене, включващо царевични тортила питки, изпържени в масло, до момента в който станат хрупкави и златисти.
 Снимка 414371

След като са прясно изпържени, питките се сервират независимо или се оферират с случаен брой гарнитури. Някои от известните гарнитури включват черен фасул на пюре, сирене, варено месо, морски блага и други.

Chiles en nogada (Чилес ен ногада)

Chiles en nogada е обичайната мексиканска рецепта, която се подготвя на националния празник на страната - 16 септември. Тя е и самобитен знак на страната, тъй като е издържана в цветовете на мексиканското знаме - зелено от чушките, бяло от соса и алено от зърната нара.
 Снимка 414379

Историята за произхода на тази рецепта идва от град Пуебла. Местните описват, че ястието за първи път е било сервирано на Дон Агустин де Итурбид - избавител и следващ император на Мексико.

Зелените чушки се пържат и пълнят със примес от нарязано месо, плодове и подправки, след което за заливат със соса, формиран от сирене, мляко, орехи и малко бадеми. За край се поръсват от горната страна с нара.

Elote (Елоте)

Елоте е мексиканското име за царевицата на кочан и тя се продава на съвсем всеки ъгъл в Мексико. Царевицата обичайно се сварява или изпича и се сервира на шишче, с цел да се яде като сладолед.
 Снимка 414374

Преди да стартираме яденето обаче се прибавя в обилие сол, пикантен червен пипер, лайм, масло, сирене, майонеза и сметана. Ако желаеме да е без нещо от нагоре изброените добавки, хубаво е да си кажем.

Enchiladas (Енчиладас)

Енчиладите датират от времето на маите, когато хората в долината на Мексико ядат царевични тортила питки, увити към дребни риби. В наши дни се употребяват тортила питки както от царевица, по този начин и от брашно.
 Снимка 414380

Освен риба, се прибавя и месо, сирене, морски блага, фасул, зеленчуци или всичко вкупом. След това пълнените тортили се покриват с чили сос, което ги прави съвършената мексиканска закуска.

Mole (моле)

Три щата в Мексико настояват, че са дом на молето - доста гъст, сходен на паста сос, известен в мексиканската кухня. Има безчет типове моле, само че всички те съдържат към 20 съставки, в това число една или повече разновидности на люти чушки и всички те изискват непрекъснато безредие в продължение на дълъг интервал от време.
 Снимка 414373

Може би най-известното моле е poblano (селското) - с цвят сред алено и кафяво (подобен на ръжда), който нормално се сервира с пуйка или пиле. Капризни сме, само че молето с пиле напряко ни остави без думи и несъмнено е най-вкусната храна, която опитахме в Мексико.

Guacamole (Гуакамоле)

Гуакамолето безспорно е едно от най-популярните ястия в Мексико и едно от най-любимите ни, само че малко хора знаят, че този обичаен сос датира от времето на ацтеките.
 Снимка 414377

Прави се от пюре от авокадо, лук, домати, лимонен сок и люти чушки (а от време на време и скилидка, или две чесън). Гуакамолето постоянно се употребява с чипс или се употребява като гарнитура.

Tamales (Тамалес)

Тамале е ядене, измислено от племената на ацтеките, маите и инките, които се нуждаели от подхранваща храна в придвижване, преди да влязат в борба.

Приготвя се на основата на тесто, направено от царевица. Готви се на пара или сварено, нормално обгърнато в листо (в доста случаи в наши дни от банан или царевица), което преди ястие се отстранява.
 Снимка 414378

Може да се подготви с разнообразни пълнежи - месо, ориз, зеленчуци, плодове, сирена, люти чушки и всичко друго, което дава отговор на усета ни. Най-често, когато в рецептата попада месо, то е свинско или пилешко.

Това е обичано ядене на мексиканците и си го похапват с приятност от заран до вечер.

Няколко бонус оферти

Тъй като персонално ние си падаме повече по сготвените неща, няма по какъв начин да пропуснем да предложим да пробвате бялата риба (ако сте по Карибското крайбрежие ) в разнообразни нейни разновидности - на чорба, на кюфтета, в сос от кориандър, с канапе от чесън, а ла веракрусана - с домати, лук, маслини и други.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Los de Jalisco (@rest.losdejalisco) на Мар 8, 2019 в 11:29 PST

Същото важи и за телешкото (наистина е телешко) най-много в региона на Паленке, където гледат доста говеда, още веднъж във всевъзможни разновидности - от пържола до кълцано месо с лук.
 Снимка 414384

А като фенове на всевъзможни тестени произведения нямаше ден, в който да пропуснем, в случай че не за закуска, то за следобедна такава, да си вземем някое от многочислените вкусни и евтини оферти на другите пекарни (panaderias) в Мексико.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР