Международният валутен фонд (МВФ) обнови докладът си за световната икономика

...
Международният валутен фонд (МВФ) обнови докладът си за световната икономика
Коментари Харесай

МВФ: Пандемията и войната забавят световната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) обнови отчетът си за международната стопанска система " Световна икономическа вероятност " . Той понижи прогнозите си за стопански напредък за Китай и еврозоната и съобщи, че общият световен напредък остава невисок и несиметричен макар " забележителната мощ " на стопанската система на Съединени американски щати.

МВФ не промени, който остава 3,0% . Прогнозата му за 2024 година спадна до 2,9% по отношение на тази от юли от 3,0%. Световното произвеждане е повишено с 3,5% през 2022 година

Според отчета България ще има растеж на Брутният вътрешен продукт от 1.7% тази година, само че и висока инфлация от 8.5%. Прогнозата за растеж е усъвършенствана с 0.3 пункта, а за инфлацията е нараснала с 1 пункт по отношение на миналата такава.
 МВФ чака едвам 3% световен напредък през идващите пет години
МВФ чака едвам 3% световен напредък през идващите пет години

Най-ниската средносрочна прогноза от десетилетия

Растежът за Централна и Източна Европа и Югоизточна Европа (Нововъзникваща и разрастваща се Европа) се чака да се усили до 2,4% през 2023 година, с 0,6 процентни пункта повече по отношение на плануваното през юли. През 2024 година се чака спад до 2,2%.

Прогнозата за Русия е за покачване от -2,1% през 2022 година до 2,2% през 2023 година За Украйна прогнозата е напредък от 2%, което бележи нарастване с 5,0 процентни пункта по отношение на предходната прогнозата. Увеличението се дължи на по-силното от предстоящото вътрешно търсене, като компаниите и семействата се приспособяват към войната в страната на фона на внезапно намаляваща инфлация и постоянни валутни пазари. Растежът за Турция е 4%.

Основните фактори, които лимитират растежа, са дълготрайните последствия от пандемията и войната в Украйна, възходящата геополитическа фрагментация, високите лихви и рисковите метеорологични условия. Войната в Израел също заплашва международните индикатори. Основният сюжет е за " меко приземяване ".
 МВФ: Глобалната стопанска система сподели резистентност на фона на коронавирус и войната в Украйна
МВФ: Глобалната стопанска система сподели резистентност на фона на коронавирус и войната в Украйна

Възстановяването от шоковете от последните няколко години продължава, само че то е постепенно и неравномерно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР