Международен търговец, работещ у нас, отказва да възстанови стойността на

...
Международен търговец, работещ у нас, отказва да възстанови стойността на
Коментари Харесай

Ходене по мъките за пловдивчанин след онлайн покупка

Международен търговец, работещ у нас, отхвърля да възвърне цената на закупена през онлайн магазин стока, която дава недостатък в периода на гаранцията. За това алармира фен на Българска национална телевизия от Пловдив. Кои са механизмите за решение на потребителски разногласия, зародили при извършване на покупки по Интернет, има ли тънкости в законодателството, които да ни лишат от опцията да се употребяваме от потребителска отбрана?

През 2016-а година Николай Белев купува тв приемник през онлайн магазин на интернационален търговец. Година по-късно стоката дава недостатък и клиентът я връща за ремонт. При доставката обаче куриерът изпуска кашона.

Николай Белев:  " Телевизора го внесохме, очевидно по екрана не се виждаха никакви повреди, само че след интервала и по директива да получи стайна температура го включихме и се видяха пукнатини ".

Така стартира траялата повече от пет месеца сага по търсене на отговорно лице за счупения тв приемник. Николай не може да употребява потребителската отбрана, тъй като покупката е направена от името на компания. Това автоматизирано го изключва от категорията консуматор съгласно българското и европейско законодателство.

Игнат Арсенов, шеф на Европейски потребителски център - България:  " Тогава тази договорка няма да бъде предпазена, няма да се употребяваме от двегодишната законова гаранция, няма да имаме 14 дневния период за връщане на стоката ".

Стоян Мемцов – юрист " Сдружение за правна помощ на потребителите ":  " Единствената опция е, в случай че такова лице има, е в действителност да направи опит за извънсъдебно споразумяване с съответния търговец или да се обърне към съответния съд ".

От европейския потребителски център припомнят, че всеки онлайн търговец е длъжен на уеб страницата си да има адрес и лице за контакт, а в общите условия на стоките е посочен и периода на гаранцията, който по закон е 2 години. Тя обаче важи единствено за консуматори, които са физически лица. Ако пазарувате като юридическо лице, гаранционният период е много по-кратък.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР