Международен младежки параспортен лагер с българско участие се проведе в

...
Международен младежки параспортен лагер с българско участие се проведе в
Коментари Харесай

Международен младежки параспортен лагер с българско участие се проведе в Гърция

Международен юношески параспортен лагер с българско присъединяване се организира в Гърция в интервала 12-15 март. Негов хазаин беше град Комотини. Лагерът беше в границите на проекта South-East European Youth Parasport Exchange SEEYou.

По време на спортното събитие младежите с разнообразни увреждания имаха опция да се срещнат с основите на тениса на маса и да вземат присъединяване в интернационален шампионат, а редом се организираха образования на спортните експерти, работещи с тях.

Обучителните и спортни действия спомагат за развиването на спорта за хора с увреждания в партньорските страни – Хърватия, Сърбия, Гърция, Белгия, България и Германия . В събитието взеха присъединяване Йоанна Дочевска и Стефка Джобова – представители на партньорската организация от България – Асоциация за развиване на българския спорт, които организираха обучителните действия и спомогнаха с експертиза за осъществяване на спортните интензивности и създаване на потенциал в участващите в плана Национални Паралимпийски Комитети.

Иновативното по рода си събитие даде опция за присъединяване на 5 спортисти от България Радостин Спасов, Момчил Михайлов, Анастас Братанов, Васил Кузманов и Нина Ал Рифаи, а спортните и обществени експерти Венелина Цветкова, Радослав Аговски, Сюлейман Сюлейман, Борислав Гойгаджов, Райко Райчев и Цветомира Балъкова имаха опция да придобият нови познания и да обменят опит с сътрудници от участващите страни .

В Европа живеят към 80 милиона души с увреждания , което се равнява на към 15% от популацията на Европейския съюз /ЕС/. Спортът е приет като инструмент за поощряване на общественото включване на хората с увреждания.

Ползите от спорта за хората с увреждания:

• Здраве и благосъстояние;
• Индивидуално развитие;
• Социални изгоди като обществено включване.

Въпреки изгодите от спорта, хората с увреждания е по-малко евентуално да вземат участие в проведен спорт, практикуван в спортни клубове, в сравнение с хората без увреждания.
Това може да се дължи на обстоятелството, че пара-спорта и по-специално младежкият пара-спорт са изправени пред редица провокации , които не разрешават на пара-спорта да се възползва напълно от своя приобщаващ капацитет. Това важи изключително за района на Югоизточна Европа .

За да се укрепи младежката пара-спортна конструкция в Югоизточна Европа и по този метод да се насърчи дълготрайното присъединяване на млади спортисти в всеобщия и спортния спорт в района, би трябвало да се преодолеят бариерите в присъединяване . Те могат да бъдат преодолени посредством поощряване на продан, взаимно образование и координирано покровителство, както и посредством развиване на съдействие.

Целите на плана SOUTH-EAST EUROPEAN YOUTH PARASPORT EXCHANGE SEEYOU са:

• Подпомагане на младежкия продан в пара-спорта в Югоизточна Европа и повишение на осведомеността по отношение на разпознатите подходи (по този метод се адресира икономическата преграда от неналичието на благоприятни условия към прекосяване от физическа интензивност към спортен спорт);

• Осигуряване на благоприятни условия за взаимно образование на млади треньори по пара-спортове от Югоизточна Европа (по този метод се адресира обществената преграда за неналичието на квалифицирани човешки ресурси);

• Създаване на субрегионална и междусекторна тактика за съдействие (по този метод се адресира превъзмогването на обществената преграда от неналичието на обширни тактики, покровителство и постигане до политиците и политиките.

Партньорството се състои от разнообразни заинтригувани страни от района на Югоизточна Европа, а точно Национални паралимпийски комитети, Публични органи и Специализирани организации, свързани със спорта от Хърватия, Сърбия, Гърция, Белгия, България и в допълнение Германия, като сътрудник от България е Асоциация за развиване на българския спорт. Проектът е съ-финансиран по стратегия Еразъм + на Европейския съюз.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР