Международен филмов фестивал в Бургас (BIFF/Burgas International Film Festival) ще

...
Международен филмов фестивал в Бургас (BIFF/Burgas International Film Festival) ще
Коментари Харесай

Младост, свобода и кино: какво ново в програмата на BIFF

Международен кино фестивал в Бургас (BIFF/Burgas International Film Festival) ще се организира за осми път сред 15 и 21 юли. С всяко издание събитието пораства и идното няма да е изключение от тази линия.Сред доказаните до този миг заглавия са трилърът Copenhagen Does Not Exist на датския режисьор Мартин Скобер, преди този момент включен в главния конкурс на фестивала в Ротердам, както и Eismayer, притежател на премия във Венеция и дебютен за обещаващия австрийски режисьор Давид Вагнер, който споделя история на хомосексуален мъж, който би трябвало да скрие истината за себе си, до момента в който е в армията.
Датският филм Copenhagen Does Not Exist
Международен кино фестивал в Бургас (BIFF/Burgas International Film Festival) ще се организира за осми път сред 15 и 21 юли. С всяко издание събитието пораства и идното няма да е изключение от тази линия.

Сред доказаните до този миг заглавия са трилърът Copenhagen Does Not Exist на датския режисьор Мартин Скобер, преди този момент включен в главния конкурс на фестивала в Ротердам, както и Eismayer, притежател на премия във Венеция и дебютен за обещаващия австрийски режисьор Давид Вагнер, който споделя история на хомосексуален мъж, който би трябвало да скрие истината за себе си, до момента в който е в армията.
Датският филм Copenhagen Does Not Exist
През последните си няколко издания BIFF има и музикална кино селекция, а тази година в нея ще влезе една от най-коментираните документални продукции в последно време - Nothing Compares на Катрин Фъргюсън. Тя наблюдава кариерата и размирния живот на ирландската изпълнителка Шиниъд О`Конър, като връща фокуса към бунтарските ѝ изяви, музикален принос и публични позиции, вместо да се ограничи единствено до най-познатия ѝ шлагер и последните вести към нея, нормално свързани с дългогодишните ѝ психични проблеми и изненадващото скорошно заричане в исляма.

Месеци откакто излезе по кината, фестивалът в Бургас ще предложи нов българско-испански филм - " Любен " на режисьора Венци Костов, който ще бъде посетител дружно с част от екипа. Сред актьорите в него са Димитър Николов и Стефан Денолюбов (двамата играят и в различен нов български филм - ), а в основната роля е Антония Сан Хуан, взела участие във " Всичко за майка ми " на Алмодовар.
Nothing Compares, документалният филм за Шиниъд О`Конър Реклама
Част от заглавията са в селекцията, откакто са кандидатствали за присъединяване на фестивала. Става ли той по-разпознаваем за задграничните дистрибутори? " Има засилен интерес към нас, изключително след последните две пандемични години ", споделя основателят и шеф на фестивала, който провежда събитието дружно с Антония Цинова и Веселин Геренов.

Възможностите за интернационалните партньорство също порастват: " Получихме покана от сръбския фестивал Basta Film Festival, на който ще представим специфична българска стратегия с късометражни заглавия, награждавани при нас през годините. Тъй като филмите, които демонстрираме, са най-вече дебютни, мога да обобщя, че младостта е смела и търси своята независимост. През тези истории си разрешаваме да сме по-дръзки, каквито са и самите истории, разказващи за младостта. "
Австрийската драма Eismayer
Сред акцентите е и най-новият филм на работещия най-вече във Финландия Тонислав Христов, който за първи път излиза от документалното и влиза в игралното кино с " Добрият водач " - история за таксиметров водач, който събира пари, с цел да отиде при фамилията си във Финландия, с присъединяване на Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро. Заглавието незабавно припомня за един от предходните му филми -, и това не е инцидентно - основният воин от този филм се появява и в сегашния, в ролята на кмет на селото, а тематиките за миграцията са все по този начин настоящи в киносвета на Христов.

Неотдавна преход към игралното кино направи и Теодор Ушев с. Ушев ще взе участие на фестивала като куратор на анимационна селекция, която ще включва филми, излезли през последните две години и удостоени с " Оскар " и " Сезар ". Кариерата му, която мина през номинация за " Оскар " за " Сляпата Вайша " и интернационален триумф за " Физика на тъгата ", и двете акомодации по Георги Господинов, ще бъде разказана в документалния " Невидими връзки " на Борислав Колев, също част от програмата.
Реклама
Милица Томович, носителка на премия от " Берлинале " и Сараево за кино лентата " Келти ", ще бъде един от членовете на интернационалното жури. Турският продуцент Бюлют Рейхан, Николай Урумов и Петър Грудов (носител на премията за най-хубав късометражен филм на миналогодишното издание) ще са част от журито за къси филми.

Какъв ще бъде фестивалът след още осем издания? " Надявам се тогава той да е натрупал огромен опит и да е развил кино аудитория. Ще се радваме, в случай че най-малките ни фенове в този момент, бъдат наши фенове и тогава, а за какво не и експерти, които показват своите филми при нас. Разбира се, ще продължим да се развиваме в посока към повече професионални срещи и майсторски класове, а за какво не и специфични pitching сесии и разнообразни тематични стратегии, които и в този момент организираме. Много значимо е и да запазим силата от тези първи издания ", споделя Ованесов.

Всички прожекции ще бъдат безвъзмездни и сред сцена " Охлюва " и Културен дом НХК. Цялата стратегия и всички съпътстващи събития очаквайте на.

На 18 май BIFF гостува в ТАМ, Велико Търново, с прожекции на български късометражни филми, наградени на предходните седем издания на фестивала.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР