Международен екип от учени създаде нов материал за импланти на

...
Международен екип от учени създаде нов материал за импланти на
Коментари Харесай

Учени създадоха нов материал за импланти на базата на мидени черупки

Международен екип от учени сътвори нов материал за импланти въз основата на черупки от ядливи миди (Mytilus edulis), оповестява сп. "Wired ".

Материалът е безвреден за организма, има високи антибактериални свойства и може да откри приложение в стоматологията и имплантологията, означават откривателите от Русия, Индия и Република Корея.

Специалистите постоянно са принудени да се оправят с микробни инфекции, породени в частност от имплантите - един от главните проблеми, пред който е изправена актуалната реконструктивна хирургия. Същевременно прилаганата терапия за възпаления към имплантите постоянно води до странични резултати заради присъщите свойства на антибиотиците, както и високите им дози.

Авторите на актуалното проучване оферират евентуално решение на казуса посредством основаването на биоматериали с антибактериални свойства.

"Сред материалите за основаване на нова костна тъкан или заменяне на повредена кост най-предпочитан е хидроксиапатитът - главният минерален съставен елемент на костите и зъбите. Този материал е биосъвместим, има биоактивни свойства и може елементарно да се интегрира в костната тъкан и прилежащите към нея тъканни сектори. В допълнение, хидроксиапатитът е в положение да взаимодейства с млади костни кафези - остеобласти, като въздейства позитивно на техния напредък и разделяне ", изяснява Евгений Колесников от изследователския екип.

Хидроксиапатитът се ползва в лицево-челюстната хирургия, стоматологията и ортопедията като пълнител и покритие. За производството на въпросния биоматериал учените по света употребяват черупки от яйца, корали, рибни кости и други първични материали. Заради сложността на синтеза всеобщото му произвеждане към момента е сложна задача.

Решението, препоръчано от създателите на актуалното проучване, е да се създават екологично чисти мезопорести хидроксиапатитни нанороди, покрити с магнезий, като за задачата се употребяват биологични боклуци - черупки от ядливи миди (Mytilus edulis).

Новият материал е получен посредством микровълнов синтез. Извлечените частици хидроксиапатит са подобаващи за потребление при имплантации. За да се предотвратят вероятни инфекции, частиците са покрити с магнезиеви йони. Магнезият е определен поради високата му биосъвместимост и антимикробна интензивност. Учените са оценили токсичността на материала в проби с ембриони на рибки данио и са открили, че той е безвреден за живия организъм. Това разрешава материалът да бъде употребен за разработване на медицински импланти, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР