Между 2000 и 5000 души, повечето студенти, протестираха днес в

...
Между 2000 и 5000 души, повечето студенти, протестираха днес в
Коментари Харесай

Протест в Париж срещу увеличаването на студентските такси за неевропейци

Между 2000 и 5000 души, множеството студенти, стачкуваха през днешния ден в центъра на Париж против увеличението на таксите на френските университети за чужденците, идващи от страни отвън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, съобщи Франс прес. Увеличението беше оповестено наскоро от френското държавно управление.

Протестиращите минаха през няколко региона на града, скандирайки: "Макрон, оставка! " и "Солидарност с чужденците! ".

От началото на 2019 година студентите от страните отвън Европейски Съюз и ЕИП няма да заплащат същите такси като студентите, идващи от Европейски Съюз. Те ще заплащат 2770 евро за образованието за степен бакалавър и 3770 евро за образование за степен магистър и лекар. За европейските студенти таксите са надлежно 170 евро на година за бакалавър, 243 евро на година за магистър и 380 евро на година за лекар.

Според държавното управление нарастването на таксите за студентите, идващи от страните отвън Европейски Съюз и ЕИП, ще разреши да бъдат увеличени стипендиите за другите студенти и да бъдат освободени някои студенти въобще от такси.

Участници в митинга показаха безпокойствие, че посредством оповестеното нарастване Франция отхвърля приема на непознати небогати студенти. Протестиращите се притесняват, че нарастване може да бъде въведено и за всички студенти.

Акцията протече на фона на митингите на "жълтите жилетки ". От няколко дни във Франция стачкуват и гимназисти.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР