Между 15-и и 18 септември временно ще бъде прекъснато приемането

...
Между 15-и и 18 септември временно ще бъде прекъснато приемането
Коментари Харесай

Временно спира системата за приемане на данни за майчински

Между 15-и и 18 септември краткотрайно ще бъде прекратено приемането на данни от удостоверения за погашение на парични компенсации за майчинство . Това оповестиха от пресцентъра на Националния застрахователен институт (НОИ).

Това се постанова заради нуждата от актуализация на програмните артикули и системи , обслужващи приемането и валидирането на този тип данни, в резултат на влезлите в действие от 1 август промени в нормативната уредба, с които се вкарва право на отпуск и парично обезщетение на бащите/осиновителите на деца до осемгодишна възраст. Днес за последно ще се одобряват данни от употребяваните до този миг мостри на удостоверения. След 18 септември ще се одобряват единствено данни от новите удостоверения .

На 1 август влязоха в действие промени и допълнения в Кодекса на труда и Кодекса за обществено обезпечаване, с които се вкарва право на отпуск и парично обезщетение на бащите/осиновителите на деца до осемгодишна възраст.

Правото на отпуск и обезщетение на бащите/осиновителите на деца до осемгодишна възраст е за интервал от два месеца, в случай че те не са употребили отпуските при раждане на дете (след шестмесечна възраст на детето), развъждане на дете до двегодишна възраст и при осиновяване на дете до петгодишна възраст, на които имат право със единодушието на майката, както и тези при гибел или тежко заболяване на майката. Когато бащата/осиновителят е употребил някои от тези отпуски за интервал, по-малък от два месеца, той има право на отпуск за разликата сред два месеца и употребения отпуск, показват от Национален осигурителен институт.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР