Медиците от Спешната помощ изпращат годината с много смесени чувства,

...
Медиците от Спешната помощ изпращат годината с много смесени чувства,
Коментари Харесай

Катя Сунгарска: 60-70% от повикванията в Спешна помощ не са спешни

Медиците от Спешната помощ изпращат годината с доста смесени усеща, тъй като, за жалост кадровият недостиг продължава да бъде доста тежък. Това сподели пред Euronews България говорителката на Спешна помощ – София Катя Сунгарска.

По думите й 1000 са незабавните медици за цялата страна. „ Това звучи доста обидно, само че цялата здравна система много се обезкървява през последните години. Тази наклонност по никакъв начин не е добра, тъй като всеки един от нас един ден стига до доктор и тези лекари би трябвало да ги почитаме. За страдание младите лекари идват в Спешна помощ, а след това си потеглят, някои след шест месеца, други след година или две, само че доста от тях отпътуват за чужбина “, сподели Сунгарска.

Тя беше безапелационна, че парите постоянно са на второ място. „ Първата причина за напускането им е отношението. Те прекарват безпределно доста денонощия в четене и стоене в моргата, а ние отиваме на доктор и го гледаме от горната страна, тъй като сме прочели нещо в интернет и знаем по какъв начин той да ни лекува “, сподели Катя Сунгарска.

По отношение на забавянето на колите за спешна помощ говорителката на Спешна помощ съобщи, че за популацията на София изискуемият най-малко е 80 екипа на 12-часова работна промяна. „ Към момента обаче екипите, които работят на територията на столицата, са 10-12. Запази се и наклонността част от сигналите да са за неспешни положения. 60-70% от повикванията не са за Спешна помощ. Запази се наклонността да ни викат за 37,8 градуса температура, което няма нищо общо със Спешна помощ и в случай че би трябвало да бъдем точни и в Европа, и в Съединени американски щати е наказуемо и санкциите не са дребни. Тук обаче няма механизъм и няма санкционирани за злонамерени позвънявания. Когато се ангажира незабавен екип, би трябвало да имаш поради, че в този миг някой може да умира и да има потребност от тази кола за спешна помощ “, сподели тя.

Катя Сунгарска заяви още, че за 2023 година има 140 000 повиквания, а колите за спешна помощ са минали 2,4 млн. км.  

„ По отношение на незабавните случаи в празничните дни, отчитаме една добра наклонност за понижаване на произшествия с пиротехнически средства, което беше огромен проблем преди години. Имахме обичайно интоксикирани хора, имаше и преяли “, регистрира още Сунгарска.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР