Медицински университет – Пловдив спечели две първи места в рейтинговата

...
Медицински университет – Пловдив спечели две първи места в рейтинговата
Коментари Харесай

Два академични Оскара получи Медицински университет – Пловдив

Медицински университет – Пловдив завоюва две първи места в рейтинговата система и беше отличен с два университетски Оскара. В направление „ Медицина “ МУ-Пловдив е на челното място за пета поредна година. Университетът е отличник и в професионално направление „ Обществено здраве “. 
Прочетете още
Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева получи от името на висшето учебно заведение двата университетски Оскара по време на публична гала в София. 

Комплексната оценка от рейтинговата система и реализацията на приключилите имат все по-голямо значение при финансирането на висшите учебни заведения. Тя се основава на  данните по избрани групови знаци – Учебен развой 30% тежест, Научна активност 20%, Учебна среда 2.5%, Социално-битови и административни услуги 2.5%, Престиж 5%, Реализация на приключилите 40%. 

„ Анализът на  данните от изданието на рейтинговата система за 2022 година демонстрира затвърждаване на трендовете на развиване на Университета, които го задържат в предните места на класациите. “, разяснява ректорът на МУ-Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева. 

Учебният развой е обичайно мощна страна на Медицински университет – Пловдив.

Програмната акредитация на професионалните направленията демонстрира наклонност на непрестанно повишение. Много високи са акредитационните оценки за специалностите Медицина 9.5, Дентална медицина 9.51, Фармация 9.32.

Повишени стойности се означават по индикатора ексклузивност на преподавателския състав, което отразява политиката на МУ-Пловдив в основаването на лични фрагменти, осигуряващи модерно и качествено образование във всички професионални направения.

Индикаторът международна мобилност определя лидерска позиция на МУ-Пловдив в професионалните направления Медицина и Дентална медицина. Участието в интернационален продан не е единствено въпрос на интензивността на студентите. Международната подвижност зависи и от опциите, които дава висшето учебно заведение – определяне на институционални спогодби, признание на изпити. В този смисъл присъединяване на повече студенти в сходни стратегии се дължи на положително ръководство и организация от страна на съответното висше учебно заведение.

Продължава устойчивото усъвършенстване в груповия индикатор Научна активност, по който МУ-Пловдив заема първо място в направленията Медицина и Дентална медицина. 

Високи стойности демонстрират индикаторите Индекс на цитиране по научна област в Scopus и в Web of Science, Документи представени най-малко един път, Статии в научни списания, Участие на студенти в НИД.

Израз на политиката на стимулиране на научната интензивност е фактът, че трима университетски преподаватели от МУ-Пловдив за поредна година са измежду първите 2% на най-хубавите учени в света в класацията, оповестена от учени на Станфордския университет за 2021 година.

„ Политиката в региона на научната активност трансформира МУ-Пловдив в едно от малкото  висши учебни заведения в България със статут на проучвателен университет. МУ-Пловдив е участник в Стратегическа национална стратегия за нововъведения и просвета и един от петте университета в страната по развиване на научно-изследователската активност.  Медицински университет – Пловдив е изявен участник в Рамковата стратегия „ Хоризонт 2020 “, която е най-голямата в региона на науката освен в границите на Европа, а в целия свят “, добави проф. Мурджева. 

Акредитираните докторски стратегии в професионални посоки демонстрират наклонност за трайно повишаване. По този знак МУ-Пловдив заема първо място в направленията Дентална медицина и Обществено здраве. 

МУ-Пловдив държи първото място по индикатор Стипендии в направление Медицина. Индикаторът Студентски общежития отрежда второ място на МУ-Пловдив след МУ-София. Индикаторът е израз на достъпността на общежитията за студентите от всички професионални посоки.

Групата индикатори Реализацията на пазара на труда отразява друга мощна страна на МУ-Пловдив. Индикаторът Приложение на добитото висше обучение и реализация по призвание е с най-високи стойности в професионалните направления Медицина и Обществено здраве, отреждащи обичайно първо място в рейтинговата система. 

„ Видимо е от резултатите, че МУ-Пловдив е трайно конкурентоспособен и дава обучение, отговарящо на най-хубавите стандарти в Европа, дава и построява съвременна база, сортира и развива университетския състав, подтиква присъединяване в научни проучвания и утвърждава модел на просвета на качеството и присъединяване на всички – управление, преподаватели, студенти, в тясно съдействие с сътрудници от външни организации и обществеността “, сподели още ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева по време на церемонията, проведена от в. 24 часа в столицата. По думите й залог за триумфа е убеждението на управлението на МУ-Пловдив, че качеството е резултат от ангажираността на всички, непрекъснато и във всичко.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР