Медицинска сестра от Инфекциозната клиника в Скопие се е разболяла

...
Медицинска сестра от Инфекциозната клиника в Скопие се е разболяла
Коментари Харесай

Случаи на Кримска хеморагична треска в Република Северна Македония

Медицинска сестра от Инфекциозната клиника в Скопие се е разболяла от провокираната от Конго-вирус Кримска хеморагична тресчица , потвърдиха резултатите от тестванията, оповестяват медиите в Република Северна Македония.

Под 14-дневна карантина са сложени 10 души от най-близкото семейство на здравната сестра и един от нейните сътрудници от Инфекциозната клиника, оповестиха от Държавната санитарна и здравна ревизия.

Екип от епидемиолози от Държавната санитарна и здравна ревизия направиха епидемиологична инспекция и анкети на контактни лица, след което бяха издадени 11 решения за лицата, които ще бъдат сложени под 14-дневно наблюдаване. Това наблюдаване не допуска класическа карантина, само че тези хора ще би трябвало да се обаждат и да са в непрекъсната връзка с епидемиолозите, както и да заобикалят контакт с други хора, разясниха от инспекцията.

Председателят на Комисията по инфекциозни заболявания Злате Мехмедович сподели по-рано за МИА, че няма място за суматоха и не чака да има повече случаи на хора, инфектирани с Кримска хеморагична тресчица.

Преди няколко дни в клиниката умря млада жена , ухапана от кърлеж, която се е заразила с Кримска хеморагична тресчица. Възможно е сестрата, която към този момент пети ден е болна, да се е заразила от телесни течности от умрялата пациентка, допусна доктор Добринка Науновска-Йовановска . Сестрите работят със защитни дрехи, ръкавици, маски, отбрана за главата, за обувките, само че е допустимо при свалянето им да се заразят, добави тя.

Пациентката е в устойчиво положение, индикаторите ѝ са положителни, здравословното й положение се следи, сподели доктор Наунова-Йовановска, само че посочи, че заболяването има свое развиване, може да стартира със едва изразени признаци, само че може и да се утежни.

Кримската хеморагична тресчица е една от тежките форми на хеморагична тресчица, ендемична в Африка, Азия, Източна Европа и Близкия изток с висока смъртност. Симптомите могат да включват температура, мускулни болки, главоболие, повръщане, диария и кървене в кожата. Появата на признаците е по-малко от две седмици след заразяването. Характеризира се с водещ хеморагичен синдром и висока смъртност. При болестта има ясно изразени токсични увреждания на сърдечно-съдовата и централната нервна система .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР