Медицината отново стана инструмент за политика. Започнаха политическите партии като

...
Медицината отново стана инструмент за политика. Започнаха политическите партии като
Коментари Харесай

Д-р Емануил Найденов: Политиците използват здравеопазването като бухалка

Медицината още веднъж стана инструмент за политика. Започнаха политическите партии като с едни бухалки да се бият с медицината, с проблемите в опазването на здравето.

Това съобщи неврохирургът доктор Емануил Найденов пред bTV. 

" Когато бяха изборите за 43-то Народно заседание, имаше такава настройка. Тогава ние с нашата гражданска самодейност „ Млади лекари за ново опазване на здравето " обиколихме всичките партии, които са претенденти за влизане и всички се съгласиха с това и факт, че когато ние поискахме – се случи смяната в Наредбата за специализациите. Оттам нататък всичко спря и всеки стартира да дърпа към себе си ", добави той.

Д-р Найденов акцентира, че Българският лекарски съюз би трябвало да има водеща роля в решаването на проблемите в опазването на здравето, а не да е пасивна фигура, каквато е в този момент.

Според него Лекарският съюз би трябвало да е и лицето на лекарите пред обществото.

Д-р Найденов разяснява, че го няма обединяването измежду лекарите, което също е проблем за системата като цяло.

" Когато се образуваха клиничните пътеки по специалности, беше разрешено избрани лобита да наложат своите цени. Не споделям, че тези цени са високи, те са естествени най-вероятно на фона на международното опазване на здравето, само че други специалности беше разрешено да страдат, тъй като нямат лобита. Ние сега берем продуктите на това, което се случи тогава ", сподели той.

По думите му самите лекари дават разнопосочни сигнали на обществото, вместо да му обяснят какви са проблемите от тяхна позиция.

За нуждата от смяна на съществуващата система на опазването на здравето се разгласи и някогашният основен секретар на БЛС доктор Димитър Ленков. 

Крайно време е политиците дружно с експертите да седнем на една маса и да изработим една тактика, тъй като тази сега не е добра, както за нас, които работим вътре в системата, по този начин и за българските пациенти, заяви той. 

Д-р Ленков разяснява данни, съгласно които 49% от финансирането на опазването на здравето идва от доплащането от страна на пациентите. 

Той акцентира, че в Здравната каса и в опазването на здравето като цяло царува безпорядък, само че никое държавно управление не желае да приказва за тези проблеми. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР