Мазнините не са нещо лошо и вредно. Да, има и

...
Мазнините не са нещо лошо и вредно. Да, има и
Коментари Харесай

Полезните мазнини, които не трябва да пропускаме

Мазнините не са нещо неприятно и нездравословно. Да, има и такива, само че тези, които се намират в плодовете, зеленчуците, ядките, месата и други потребни храни, са от витално значение за здравето ни. В един грам има към 9 калории. Ако дневният ви банкет е към 2000 калории, то към 500 от тях са мазнини, или към 55 година Затлъстяването се дължи на това, че се прекалява, и то с нездравословните мазнини.

Защо е значимо да консумираме мазнини

Тези 55 грама мазнини дневно са най-мощният макронутриент и са превъзходен източник на гориво за тялото ни, както и за запазване на силата. Те са източник на есенциални мастни киселини, които тялото ни не може да може да създава единствено. Те ни оказват помощ да поемем потребни хранителни субстанции, като мастноразтворими витамини (витамин  Д, А, Е и К) и антиоксиданти, като бета-каротини. И не на последно място – мазнините вършат храната ни по-вкусна и приятна за консумация.
Храната, която отстрани мазнините на корема
Да се отървете от мазнините по корема не е просто козметично предпочитание, то е належащо за по-добро здраве. Това е една от най-опасните з...
Прочети повече
Кои са потребните мазнини?

Те са четири типа мазнини:

·         Трансмазнини

·         Наситени мазнини

·         Мононенаситени мазнини

·         Полиненаситени мазнини
Елиминирайте нездравословните мазнини от тялото си с тези източници на потребни мазнини
Ако най-малко един път сте се интересували от здравословно хранене, то знаете, че мазнините се разделят на наситени и ненаситени. Тъй като насите...
Прочети повече
Накратко казано, би трябвало да избягвате първите два типа мазнини и да не прекалявате с тях, а да наблегнете на последните два.

Мононенаситените киселини се съдържат в авокадо, ядки и някои растителни мазнини като зехтинът. Лекарите предлагат постоянния банкет на тези мазнини, защото те въздействат на „ неприятния “ холестерол. Те понижават и риска от сърдечносъдови проблеми и по тази причина се предлага да бъдат главен източник на мазнини в тялото ни.

Полиненаситените мазнини също са потребни за нас и не отстъпват по нищо на мононенаситените. Те са по този начин наречените „ незаменими мастни киселини “.  Те са Омега 3 и Омега 6. Тялото не може обаче единствено да си ги набави и по тази причина би трябвало да приемем посредством храната (най-често риба) или под формата на хранителни добавки.

Кои са нездравословните мазнини?

Вредни са трансмазнините, които не би трябвало да се одобряват ежедневно. Повишената консумация води до риск от сърдечносъдови болести, Алцхаймер, сензитивност към инсулин, повишение на равнищата на „ неприятния “ холестерол и в последна сметка до затлъстяване. Те не би трябвало да надвишават повече от 10% от приема ни на храна.

Богати храни на потребни мазнини
Мазнини и въглехидрати - пагубна композиция
Мнозина са привикнали да ядат бърза храна и точно тя съдържа огромно количество мазнини и въглехидрати, и то рафинирани. „ Печеливша...
Прочети повече
Вече споменахме авокадото и ядките, само че към тях спадат и още храни. Една от тях е черният шоколад. Тук мазнините са 65%, само че съдържа също магнезий, мед и доста антиоксиданти, които се борят със свободните радикали.

Рибата също е една от тях, тъй че е добре да консумирате сьомга, херинга, пъстърва, скумрия и други мазни риби.

Ядките, като се изключи че са потребни на мазнини, те са богати и на фибри, а и са добър източник на протеини, калций, желязо и магнезий.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР