Майстори-занаятчии ще представят над 30 традиционни български занаята в столичен

...
Майстори-занаятчии ще представят над 30 традиционни български занаята в столичен
Коментари Харесай

Български традиционни занаяти оживяват този уикенд в столичен търговски център

Майстори-занаятчии ще показват над 30 обичайни български занаята в столичен търговски център. Събитието се поддържа от Регионалната занаятчийска камара-София, които предизвикват развиването на занаятите в България. Между 15 и 17 март, на равнище -1 на Сердика Център, всеки клиент ще може да се запознае и да се допре до някои от занаятите с дългогодишна история, оповестиха уредниците. По време на занаятчийския уикенд всеки ще има опция да сътвори свое обичайно българско произведение, както и да види същински стан и грънчарско колело.

Сред най-интересните занаяти, които ще бъдат показани през уикенда, се подрежда шекерджийството. Това е остарял и обичан български поминък, с който мнозина свързват детството си и шарените панаири, гостуващи във всеки град. Посетителите ще имат опцията да опитат достоверния усет на захарните петлета и захаросаните ябълки. Пенка Петрова се занимава с този "вкусен " поминък към този момент няколко години и продължава да усъвършенства рецептите си, като прибавя разнообразни аромати в близалките и измисля ексцентрични форми - елхички с усет на зелена ябълка и мента, украсени със захарни пръчици и кокос, и ябълки, посипани със "сняг " от кокос. Сред продукцията й има и бели захарни пръчици без багра за хора, които избират по-здравословните храни.

Майстор в рисуването и гравирането на декорации от стъкло и кристали ще посрещне дамите, ценителки на неповторимите бижута. Борислав Коруджиков ще показа неповторими, напълно ръчно направени - три или повече пластови бижута. Всяко едно от тях се обработва на ръка, минавайки през най-малко четири разнообразни фракции /едрини/ на шлифоване, след което се полира - последният стадий, придаващ блестящият свършек на всяко неповторимо създание. Многобройните нюанси на цветния витраж, в комбиниране с някои нюанси на кристално огледало, по-екстравагантните форми и по този начин прецизната ръчна обработка трансформират всяко украшение в шедьовър.

Музиката също ще съпътства деянията през уикенда. Майсторът Пламен Петракиев ще показва пред феновете на българския фолклор по какъв начин се създават сувенирни български национални музикални принадлежности /гайда и тъпан/ и ще опише повече за този трогателен поминък. Посетителите ще научат повече за това по какъв начин се създават и реставрират достоверни музикални принадлежности като дудук, гайда, барабан, тамбура, двоянка, кавал, цафара и бозук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР