Майки от София се обявиха против претъпканите групи в яслите

...
Майки от София се обявиха против претъпканите групи в яслите
Коментари Харесай

Родители с петиция срещу претъпканите групи в ясли детски градини в София

Майки от София се оповестиха срещу претъпканите групи в яслите и детските градини в София. За два дни петицията им в интернет е подписана от над 400 души. Чрез нея те желаят прекъсване на надлимитния банкет на деца и основаването на самостоятелен орган, който да управлява какъв брой деца се записват. Още по тематиката в репортажа на Владимир Христовски.

София

Препълнените групи в софийските ясли и детски градини се отразяват пагубно върху детската душeвност. На това мнение е Ивалина Салабашева, която е създател на оповестената преди дни петиция в Интернет. Тя има две деца и проблемите в системата са ѝ до болежка познати.

Ивалина Салабашева, родител: Оказва се, че в София всеобщо събитие е да има деца по лист в групи над 30 броя. Като има градини даже с 41 деца по лист в яслени групи.
Родителите недоволстват още, че децата изкарват по 8 часа дневно в тесни пространства.
Кремена Филчева, родител: По закон на човек се пада 4 кв. м. на дете. Ако умножим 30 по 4 се получава 120 кв. м. Никъде няма такава детска градина с такова пространство. Държавата още веднъж слага децата на последно място в класацията по значимост.
А точният брой деца, който би трябвало да се приема, е ясно написан в Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и учебно обучение.
Ивалина Салабашева, родител: В това приложение излиза наяве, че нормативът за яслра е от 8 до 18 деца оптимално. За детска градина от 12 до 23. Като за детска градина той може бъде завишаван с най-вече две деца по убеждение на шефа.
Малкото пространство води до повишаване на шума, а той от своя страна до експанзия у децата и напрежение измежду личния състав.
Кремена Филчева, родител: Вече в трета и четвърта група децата стават нападателни. Започват да нервничат, някои плачат, не се усещат удобно, не желаят да вървят на градина.
Сред подписалите петицията е и Невена Поповска, която е работила една година като асистент педагог в яслата на 79-то обединено детско заведение в София. Жената е безапелационна е, че двама възпитатели не могат да обгрижат всички деца в група.
Невена Поповска, някогашен пом. педагог в 79-то ОДЗ: Децата от това нещо не могат да получат качествено образование, успокоение. Защото всяко едно дете желае да го прегърна, изключително тези мъничките.
Запознахме с настояванията Столичната община, откъдето признаха за казуса.
Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по просвета и обучение в Столичната община: От десетилетия в детските заведения постоянно се одобряват едно или повече деца над избрания за най-благоприятен предел, който обаче в същото време не е съгласуван с обстоятелството, че ние сме длъжни да одобряваме деца със специфични просветителни потребности, без значение по кое време се появят.
Заместник-кметът напомни, че през последните 10 години са издигнати над 90 детски градини в София, като сега се строят още, които би трябвало да решат казуса с пренаселеността.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР