Майкъл Дел, главен изпълнителен директор и основател на Dell ©

...
Майкъл Дел, главен изпълнителен директор и основател на Dell ©
Коментари Харесай

Dell обмисля отново да излезе на борсата

Майкъл Дел, основен изпълнителен шеф и създател на Dell

© Robert Galbraith Още по тематиката
IBM регистрира пръв растеж на приходите от 6 години

От компанията обаче предизвестиха за по-ниски облаги
22 яну 2018
Dropbox възнамерява листване на фондовата борса

Пазарната оценка на стартъпа доближи 10 милиарда $
16 яну 2018
SoftBank възнамерява да пусне на борсата телекомуникационния си бизнес

Японският софтуерен колос чака да набере 18 милиарда $
15 яну 2018
Оценката на Spotify измежду частните ѝ вложители доближи 19 милиарда $

Компанията остава най-предпочитаната стрийминг платформа за потребителите
21 дек 2017 Технологичната компания Dell евентуално се приготвя за първично обществено предложение едвам четири години откакто основателят и притежател Майкъл Дел я смъкна от борсата, оповестява Bloomberg, базирайки се на информация от свои източници. Милиардерът обаче още веднъж обмисля да направи акциите на компанията налични за обществена търговия, до момента в който софтуерният производител изпитва възходяща потребност от свежо финансиране, с цел да покрие сериозните си отговорности.

Стратегическата тенденция на компанията, измежду която и евентуалното първично обществено предложение, ще бъдат разисквани от борда на компанията по-късно този месец, написа осведомителната организация. Според източниците на Bloomberg, поискали анонимност, има две други възможности пред компанията, събитията към които обаче към момента са неразбираеми.

IPO след събаряне от борсата

Майкъл Дел смъкна компанията от борсата през 2013 година, като изкупи обществено търгуваните акции на компанията със съдействието на Silver Lake, частна капиталова компания, профилирана в противоположни изкупувания в региона на софтуерните компании. Липсата на нужда за отчитане на всяко тримесечие и съпътстващата го централизация на въздействието разрешиха на милиардера по-лесно да разшири бизнеса на Dell, като през 2016 година софтуерната компания закупи производителя на сървъри EMC и мажоритарния му дял във VMware. Сделката на стойност 67 милиарда $ обаче генерира съществени отговорности за компанията, обслужването на които сега съставлява компликация, която бордът на Dell би трябвало да позволи.

По данни на Bloomberg отговорностите на Dell възлизат на 46 милиарда $, 3 милиарда от които в облигации с падеж през 2018 година и още 4.25 милиарда за идната година. Освен обслужването на отговорностите си друга самодейност, която вероятно би имала потребност от финансиране, е изкупуването от Dell на частта от VMware, която не има.

Pivotal Software

Според Bloomberg втората опция на Dell е обществена продажба на акции на Pivotal Software, компания, разработваща облачни технологии, в която Dell има мажоритарен дял. През 2017 година Pivotal Software беше оценена на сред 5 и 7 милиарда $. Вероятно обаче Dell ще изчака компанията да довърши преструктурирането на бизнеса си към по-доходоносния заоблачен програмен продукт и абонаментни услуги, преди да потърси сключването на договорка.

Pivotal Software беше взаимно начинание сред VMware, EMC и General Electric преди придобиването на EMC и VMware от Dell.

От Dell са отказали да разясняват информацията на Bloomberg.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР