Мая ЙовановскаИма недостиг на персонал за туризма. Това стана ясно

...
Мая ЙовановскаИма недостиг на персонал за туризма. Това стана ясно
Коментари Харесай

Хотели може да не отворят лятото заради липса на персонал

Мая Йовановска

Има дефицит на личен състав за туризма. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Христо Проданов, който през вчерашния ден отговоряше на въпроси на депутати в отрасловата парламентарна комисия. Недостигът е от години, само че около пандемията той се задълбочи. Опасявам се, че лятото може обекти да не отворят, само че не поради КОВИД, а поради неналичието на личен състав, разгласи министърът в отговор на въпрос. По неговите думи дефицитът е огромен. Заради непрекъснатото отваряне и затваряне около КОВИД доста хора избягаха от сектора. Според министър Продонов вероятен излаз от тази обстановка е студенти и възпитаници от тези специалности да бъдат наети против възнаграждение, както и да бъдат привлечени, посредством облекчения, етнически българи от други страни.

Министър Проданов чака тази година заетостта да бъде към 70%. Като цяло зимният ни сезон е много по-добре от 2021 година, означи Проданов. По негови оценки нощувките са към 2,5 пъти повече спрямо предходната година. Все още сме надалеч обаче от равнищата на 2019 година, разяснява той.

Ще бъде изработен разбор по какъв начин стои България през света като туристическа дестинация. Това ще помогне да бъдат съответно разпределени парите за туристическа реклама. Предвидените средства за тази година са 18 млн. лева, само че към момента бюджетът не е признат. В отговор на въпрос министърът сподели, че ще се разчита на всевъзможен тип реклама - телевизионна, цифрова, журналистически турове, както и ще се употребява всичко, квалифицирано до момента от Министерството на туризма.

Министър Проданов напомни изказванието, че туризмът внася 10-12% от Брутният вътрешен продукт на страната. Според него обаче, в случай че се направи необятен и прецизен разбор, ще стане ясно, че тази данни подценяват бранша. Той счита, че приносът на туризма в Брутният вътрешен продукт е надалеч по-голям.

Зам.-председателят на комисията Вяра Емилова от Българска социалистическа партия прикани за създаване и приемане на национална тактика за развиване и поддръжка на пешеходните направления и маршрутите за планинско колоездене в България. В министерството през предходната година е импортиран устав, обвързван с маркирането на този пешеходен маршрут, само че не е прегледан, изясни Емилова. Като депутат към мен се обърнаха доста сдружения, свързани с планинската активност, и приканват колкото се може по-скоро този устав да бъде прегледан и да бъде взето решение за неговото приемане, прикани депутатът. По нейните думи в България има над 10 хиляди км маркирани направления и значително трасета за планинско колоездене. През България минават и едни от най-големите интернационалните направления. Има огромен интерес от младежите, от чужденци за прекосяване на тези направления, само че не на всички места те са маркирани по един и същи метод, изясни казуса Емилова. Тя прикани за усилване на вниманието върху този проблем и разглеждането на документа.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР