Матю Карничниг в коментар за европейския Политико Ангела Меркел не

...
Матю Карничниг в коментар за европейския Политико Ангела Меркел не
Коментари Харесай

Защитните тези на Меркел за Украйна и Путин – и двете неубедителни

Матю Карничниг в коментар за европейския " Политико "
Ангела Меркел не е ядосана, а просто е разочарована.
Тя постоянно е знаела, че Владимир е проблем, само че това, което извърши в този момент, е варварско.
Не е отговорна Германия, още по-малко тя. В последна сметка никой не би могъл да планува тази злополука.
Реклама
Така се разви изненадващото завръщане на Меркел на политическата сцена предходната седмица след шестмесечна пауза от явяване пред очите на обществеността. В 90-минутен диалог на четири очи с немски публицист Меркел съумя освен да се освободи от всякаква отговорност за войната в Украйна, само че направи същото и за цялата немска нация. " Няма да се оправдавам ", съобщи тя, когато се появи тематиката за Украйна, като даде знак, че нейните сънародници също не би трябвало.

В миг, когато няколко от източните сътрудници на Германия - от Полша до Балтийските страни, упорстват Берлин почтено да регистрира ролята, която Германия изигра в проправянето на пътя за съветската инвазия в Украйна, предизвикателната позиция на Меркел, като се има поради несравнимотао доверие, с което се употребява в Германия, е предопределена да усложни в допълнение тези връзки.

Когато 67-годишната пенсионирана канцлерка излезе иззад завесата на барокова татеатрална къща в центъра на Берлин, която е била артистичен дом на драматурга Бертолт Брехт, това беше политически спектакъл от висока класа. С един от блейзърите, които са й си запазена марка, и с кехлибарено колие, Меркел изглеждаше като остарялата си персона - до момента в който не стартира да приказва.

" Мисля, че мога да се примиря с тази нова фаза от живота си и да бъда доста щастлива ", довери някогашният канцлер, разказвайки по какъв начин е прекарала месеците, откогато напусна офиса, четейки " дебели " книги, пътувайки из Италия и разхождайки се по плажове на балтийското крайбрежие на Германия.
Реклама
Това бяха персонални данни, които Меркел пазеше като държавни секрети, когато беше канцлер. Единственият подробност от персоналния си живот, който разреши на чиновниците си да дадат на репортерите, е, че тя обича да готви померанска картофена чорба. По този стандарт изявлението беше нещо като еквивалент на появяването й " В крайник с Кардашиян ".

Въпреки това главната му цел не беше Меркел да показа възприятията си, а да отбрани политиката си по време на канцлерството. Още от началото на войната в Украйна Меркел е изправена пред интензивни рецензии от чужбина за това, което нейните недоброжелатели споделят, че на процедура е жертване на Украйна в интерес на Русия, с цел да се подсигурява достъпът на Германия до евтина сила. След месеци на безмълвие Меркел реши, че е време да отбрани репутацията си.

Украинската рецензия към Меркел се корени в нейния ход да блокира пътя на Украйна към НАТО през 2008 г ., а рецензията и от партньорски страни - в твърдото й отстояване на газопровода " Северен поток 2 " от Русия, даже откакто страната анексира Крим през 2014 година и разпали сепаратистка война в Донбас.

На сцената в Берлин Меркел отбрани хода си за НАТО, като сподели, че в случай че Германия беше разрешила участието на Украйна да се придвижи напред, за което се застъпваха Съединени американски щати, Путин е щял да го сметне за " оповестяване на война ". Тя съобщи също по този начин, че Украйна е била незряла, корумпирана народна власт по това време и под контрола на олигарси.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Места 3 Медиа и реклама 1 Политика 2 Здравеопазване 3 Технологии 1 Свят 2 Здравеопазване 3 Политика Реклама
Разсъжденията й бяха неправилни и по двете точки.

Като начало въпросът в дневния ред на срещата на върха на НАТО през 2008 година в Букурещ не беше незабавното участие на Украйна, а слагането на страната по пътя към присъединение. Временните договорености за нейната сигурност в границите на алианса, като двустранните гаранции, които Обединеното кралство и други дадоха на Финландия и Швеция през последните седмици, до момента в който се приготвят за присъединение към НАТО, можеха да бъдат приложени и към Украйна по това време.

И до момента в който Украйна надали беше крайъгълен камък на демокрацията през 2008 година, ясната вероятност за участие можеше да помогне за подсилване на нейния либерален път, тъкмо както беше направено за друга в миналото проблематична членка на НАТО - Западна Германия. Когато тя се причисли към НАТО през 1955 година, държавната й администрация към момента беше цялостна с някогашни нацисти, а армията й съвсем не съществуваше. Но без значение от това беше доведена в кошарата.

Меркел също по този начин отхвърли рецензиите, че тя на процедура е изоставила Украйна и е насърчила Путин да тества решителността на Запада, като не зае твърда позиция във връзка с експанзията му към съседите си. Нещо повече, някогашната канцлерка твърди, че тя в действителност е помогнала да завоюва време на Украйна, с цел да се приготви да се отбрани, като заела Русия в поредност от продължителни договаряния, които приключиха с така наречен Мински съглашения - опити, които нито една от страните в никакъв случай не е приемала съществено.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
" Само тъй като дипломацията може да не проработи в последна сметка, не значи, че е била неверна първоначално ", сподели Меркел.

Нейната линия на разсъждения припомня защитната линия на Невил Чембърлейн, английският министър председател, чиито опити за помиряване на Хитлер в навечерието на Втората международна война направи името му синоним на пагубна неточност във външната политика. Въпреки неправилната преценка на Чембърлейн за Хитлер, настояват неговите бранители, неговият курс в последна сметка оказа помощ на Англия, като й даде повече време да се приготви за война. Подобни разсъждения са дребна разтуха за страните като Полша, която първа понесе удара на Хитлер след миротворческата тактика на Чембърлейн.

Докато Меркел в този момент споделя, че нейното " сърце постоянно бие за Украйна ", дейностите й като канцлер описват друга история. Ако в действителност е желала да помогне на Украйна да се изправи против опасността от съветска офанзива, тя и нейната коалиция щяха да снабдят Киев с нужните му оръжия. Вместо това те отхвърлиха.

Не че Меркел съжалява за нещо. " Аз персонално се оправям доста добре ", съобщи тя с усмивка при започване на театралното си шоу, като добави, че има " чиста съвест ".

Колкото и потресаващо да звучи това за някои непознати уши на фона на войната, думите на Меркел предложиха мас за доста германци, които я считат за честен престиж и им липсва непрекъснатото й успокояващо наличие.

В отговор на острата рецензия за оправянето на настоящето немско държавно управление с рецесията в Украйна тя съобщи, че има цялостно доверие на своя правоприемник Олаф Шолц. " Ако смятах, че нещата вървят в неверна посока, ще има доста хора, на които мога да се обадя. Още не ми се е налагало ", сподели тя пред публиката.

Само в случай че имаше на кого да се обадя за Меркел.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР