Противно и на закона, и на здравия разум съдебните актове

...
Противно и на закона, и на здравия разум съдебните актове
Коментари Харесай

Два погледа върху съдебното решение по случая с малтретираното момиче

Противно и на закона, и на здравия разсъдък правосъдните актове към момента не са оповестени Андрей Янкулов, юрист, старши юридически съветник на Антикорупционния фонд
В неделя от прокуратурата и полицията в Стара Загора беше дадена малко повече информация по случая с измъчваното момиче.
Противно и на закона, и на здравия разсъдък правосъдните актове към момента не са оповестени Андрей Янкулов, юрист, старши юридически съветник на Антикорупционния фонд
В неделя от прокуратурата и полицията в Стара Загора беше дадена малко повече информация по случая с измъчваното момиче.

Обвинението е било за междинна телесна щета . Прокурорът е възприел тази подготовка поради показанията на момичето, че е изпаднало в безсъзнание след удар в главата от причинителя преди другите дейности, които е подхванал, и от които тя няма спомен. Изпадането в безсъзнание в следствие от удар във всеки случай е разстройство на здравето, краткотрайно рисково за живота, т.е. междинна телесна щета.

Изпадането в безсъзнание всекидневно се потвърждава със свидетелски показания, а не посредством съдебно-медицинска експертиза, която дава характерността на установените телесни увреждания, само че мъчно може да каже с решителност дали има изпадане в безсъзнание. Затова и в тази ситуация заключението на експертизата за лека телесна щета е било поради характерността на откритите сечения, които са 21, а не 400.
Реклама
Сега, преди да стартират гневните мнения " за какво казвате в този момент това, с цел да го оневините ли ", " но какво като не са 400, а 21, това нищо ли е " и прочие, въпреки и по принцип да считам за излишно да се изясняват такива неща, пиша категорично и с огромни букви: НЕ, НЕ Е НИЩО, ДАЖЕ НАПРОТИВ, ХАРАКТЕРИЗИРА ДЕЯНИЕТО И ДЕЕЦА КАТО ОСОБЕНО ОПАСНИ. Но просто откритите от медицинския обзор сечения по лицето/тялото на потърпевшата са 21 по публична информация от следствието и би било правилно оттук-насетне да се споделя това число, а не друго.

Също по този начин, прокуратурата очевидно има подозрение в заключението за лека телесна щета на база на тези констатации и по тази причина е назначила повторни експертизи.

При гледане на мярката за неотклонение Районният съд в Стара Загора е приел, че има задоволително доказателства за междинна телесна щета, т.е. изпадането в безсъзнание, както и останалите предпоставки за арест, и е задържал обвинения. Окръжният съд - Стара Загора, назад, е счел, че такива доказателства няма или не са задоволително , и отсам към този момент се е позовал на заключението на експертизата за лека телесна щета.

Тук още веднъж би трябвало да се каже, че в нарушаване и на Закона за правосъдната власт, и обратно на здравия разсъдък при този публичен отзив, правосъдните актове към момента не са оповестени и не можем да се срещнем с претекстовете на съдиите да създадат друга оценка на доказателствата.
Реклама
Вече споделих мнението си в друга тематика - че съгласно мен, изрично, даже при разбиране на тезата, че няма доказателства за междинна телесна щета, при такова повдигнато обвиняване с показани от обвиняването обстоятелства по отношение на породените телесни увреждания, съдът би трябвало да изследва на какъв тъкмо състав на лека телесна щета дават отговор съгласно него, преди да заключи, че се касае за закононарушение от частен темперамент, тъй като не всяка лека телесна щета е от частен темперамент . Има обаче сътрудници, които считат противоположното.

На обвинения е повдигнато второ обвиняване за две закани с ликвидиране на потърпевшата през интернет, осъществени преди нападението. Обаче съгласно проверяващите информацията за тези закани е получена не при започване на следствието, а едвам в този момент.

Въпросите, които не получиха ясни отговори, е какво тъкмо е осъществено по следствието в интервала откакто Окръжният съд е освободил причинителя досега на повдигането на тематиката в медиите.
България има потребност от съпричастие и яд Жозефина Иванова, работеща в областта на културата
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР