Математикът Венелин Тодоров е носител на голямата награда Джон Атанасов“

...
Математикът Венелин Тодоров е носител на голямата награда Джон Атанасов“
Коментари Харесай

За алгоритмите и дъното на чашата

Математикът Венелин Тодоров е притежател на огромната премия „ Джон Атанасов “ за 2021 година Той е едвам вторият академик в 19-годишната история на състезанието, който е останал да работи в родината си, в Института по осведомителни и информационни технологии на Българската академия на науките.

 Тодоров се занимава с математическо моделиране и подходи за решение на задания с огромна размерност.
Неговите достижения са свързани със основаването на стохастични способи и логаритми за моделиране на комплицирани системи.
Благодарение на логаритъма, основан от доктор Тодоров, е открито решение на задачата на Ричард Файнман в изчислителната квантова физика и може да приближи доста появяването на квантовите компютри.

Д-р Тодоров не открива несъгласие сред просвета и вяра и припознава за свои учители в науката учени като Паскал, Нютон и Хайзенберг - един от основоположниците на квантовата механика и Нобелов лауреат, комуто принадлежи фамозната фраза: „ Първата глътка от естествените науки те прави безбожник, само че на дъното на чашата те чака Бог. “

Венелин Тодоров счита, че научните достижения би трябвало да се водят от морални правила и цитира Айнщайн, който споделя, че „ просвета без религия е сляпа, а религия без просвета - осакатена. “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР