Масови празненства на открито, шумни купони, фойерверки и пищни трапези.Тези

...
Масови празненства на открито, шумни купони, фойерверки и пищни трапези.Тези
Коментари Харесай

Празници по време на пандемия: Как ще посрещнат Нова година на Балканите

Масови празненства навън, шумни купони, фойерверки и обилни трапези.Тези неизменими картини в новогодишната нощ за втора поредна година ще бъдат белязани от пандемията и рестриктивните мерки, които тя постанова. Ето по какъв начин ще посрещнат новата 2022 година хората на Балканите:

В Румъния ще могат да отпразнуват Нова година без съвсем никакви ограничавания . Нощната карантина, която ограничаваше придвижването на неимунизираните сред 22.00 и 5.00 часа, беше анулирана при започване на декември, а магазините и заведенията за хранене получиха позволение да работят до 22.00 часа вместо до 21.00, както беше преди.

На Нова година заведенията ще могат да работят през цялата нощ, а заведенията за хранене ще могат да запълнят до 50 % от потенциала си. Изисква се гостите да показват документ за имунизация, преболедуване или негативен тест. Площадите ще могат още веднъж да се изпълнят с празнуващи в новогодишната нощ. Няма ограничавания за броя на хората, които могат да се събират навън. Единственото условие е те да носят защитни маски.

Празникът обаче наподобява няма да има обичайна помпозност тази година. Кметството на Букурещ разгласи, че за втора поредна година няма да провежда театър със заря на Площада на конституцията тази година, въпреки че законът не го не разрешава. Причината е, че разхлабването на ограниченията е оповестено прекомерно късно. Фойерверки обаче ще има в редица други градове като Клуж, Тимишоара, Брашов, Сибиу и така нататък

Черна гора наложи нови ограничения за ограничение на разпространяването на COVID-19, като ограничи работното време на заведенията до 22 ч. Новите ограничения ще бъдат в действие от 30 декември до 12 януари. За работата на заведенията ще бъде направено изключение през Новогодишната нощ, когато ще могат да останат отворени до 1 ч. през нощта. Още преди днешното решение обществените тържества за Нова година бяха неразрешени, а носенето на маска на закрито стана наложително, откакто в страната се усилиха случаите на разновидността Омикрон.

Словения също забрани всеобщите празненства навън за Нова година, само че позволи на заведенията за хранене и питейните заведения да работят до ранните часове на 1 януари. Клиентите обаче ще би трябвало да разполагат с Коронавирус пропуск и негативен тест. Словенското държавно управление утвърди рамката на противоепидемичните ограничения за коледните и новогодишните празници, като рестриктивните мерки са доста по-малко спрямо предходната година. Тази година в църквите ще има среднощна литургия, на която могат да участват единствено хора, които са имунизирани, преболедували или имат негативен тест. На 31 декември и 1 януари са позволени събиранията на едно място на не повече от три семейства при изискване, че лицата над 6-годишна възраст са се тествали преди този момент, уточни държавното управление. Валидността на тестванията бе понижена - до 24 часа за бърз антигенен тест и до 48 часа за PCR тест.

Властите в Хърватия И Република Северна Македония обявиха, че не възнамеряват стягане на ограничаващите ограничения по време на празниците, макар че и в двете страни към този момент има доказани случаи на по-силно заразния вид Омикрон.

В Република Северна Македония здравните управляващи обявиха, че не възнамеряват спомагателни ограничавания, защото броят на дейните случаи остава релативно дребен. Новият кмет на Скопие Данела Арсовска анулира плануваните тържества в столицата и съобщи, че би желала по-скромна новогодишна гала тази година.
За разлика от други страни, в които беше въведен нов локдаун преди празниците, в Хърватия се разчита, че спазването на досегашните ограничения - отдалеченост, маски и прочие, ще бъде задоволително, с цел да бъде арестувана обстановката под надзор. Не са анулирани и тържествата навън във връзка Нова година на централния площад в Загреб, само че за наличие там ще са нужни коронавирус документи.

В столицата на Сърбия Белград новогодишните тържества навън също няма да бъдат анулирани макар опасенията от разпространяването на разновидността Омикрон. Празничният дух към този момент е превзел града, където се провеждат всекидневно разнообразни стратегии, в това число събития за деца, показва уеб сайтът Болкън Инсайт. Концерти с национална музика бяха планувани за 29, 30 и 31 декември в центъра на града пред постройката на Народното събрание, където ще има и празнична заря. Епидемиолозите обаче не поддържат тези начинания. " Определено няма епидемиолог в Кризисния щаб, който би подкрепил сходни събития ", разяснява за държавната телевизия РТС здравният специалист Предгар Кон, член на Кризисния щаб.

В Гърция годишното обичайно пиротехническо шоу на Акропола тази година няма да се състои. Министърът на опазването на здравето Танос Плеврис заяви, че са анулирани всички всеобщи събирания за празниците, било то публични или частни. Връща се наложителното носене на маски както навън, по този начин и на закрито. Страната разпореди даже да се употребяват по две маски или маски с висока степен на отбрана в публичния превоз и супермаркетите.

Освен това гръцкото държавно управление реши да вкара по-рано от плануваното по-строгите рестрикции за работа на заведенията, които влязоха в действие не както се планираше от 3 януари, а още от 30 декември. Според признатите ограничавания заведенията за хранене, клубовете и останалите заведения ще могат да работят единствено до среднощ и то единствено със седнали клиенти на маси за до шест души. Забранява се и музиката в заведенията. Единственото изключение е за Новогодишната нощ, когато заведенията ще могат да останат отворени до 2 ч. през нощта при същите ограничения за сигурност.

В Турция не се плануват спомагателни забрани или ограничавания за новогодишните празници поради COVID-19. Това важи и за Истанбул, обичайния център на празненствата за Нова година, заяви ръководителят на окръжната здравна дирекция проф. Кемал Мемишоглу. Това значи, че при новогодишните събирания ще важат досегашните правила и ограничения за предотвратяване от коронавирусна зараза. Експерти обаче са обезпокоени по отношение на появяването на новия вид Омикрон и в Турция, който до момента е открит в шест окръга на страната, и сигнализират, че местата на закрито и с огромно скупчване на хора са идеална среда за разпространяване на вируса. Турция разчита да притегли за празника и доста гости от чужбина, възползвайки се от възбраните на празненствата в други страни, измежду които и районния й противник в туризма Гърция.

Република Кипър стегна здравните ограничения преди Нова година , като от през днешния ден за вход в нощни и музикални клубове и нощни заведения, както и за наличие на банкети, сватби и кръщенета, се изисква, с изключение на документ за имунизация, и бърз тест, изработен до 24 часа по-рано. От последното условие са освободени имунизираните с бустерна трета доза от имунизациите. В мощ е ограничаване до 300 на оптималния брой на присъстващите в заведения за хранене, нощни и музикални клубове и нощни заведения. Всички клиенти би трябвало да са седнали, а танците са неразрешени. Използването на защитна маска е наложително на всички места.

В северната част на Кипър, ръководена от управляващите на самообявилата се Севернокипърска турска република /СКТР/, приета единствено от Турция, неимунизираните и тези, които са единствено с една сложена доза, нямат право да посещават публични пространства на закрито. Изключение вършат единствено супермаркетите, държавните служби и банките, само че при условие за отрицателен PCR-тест, изработен през последните 72 часа. В СКТР е неразрешено и събирането на над 10 души при посещение в домовете. В новогодишните празненства ще могат да вземат участие само имунизирани с две дози при съблюдаване на условието за обществена отдалеченост от два квадратни метра навън и три квадратни метра на закрито.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР