Масови фалити на заведения в Благоевград. За последната година бяха

...
Масови фалити на заведения в Благоевград. За последната година бяха
Коментари Харесай

Масови фалити на заведения в Благоевград

Масови банкрути на заведения в Благоевград. За последната година бяха затворени десетки заведения за хранене, кафенета и заведения за бързо хранене.

От сектора чакат, че зимата ще бъде доста тежка поради високата инфлация и сметките за отопление. Ресторантьорите се оплакват и че все по-малко хора се хранят на открито.

В центъра на Благоевград през последния месец могат да бъдат видяни десетки затворени заведения за хранене и кафенета. Такава е обстановката и с по-малките квартални заведения. Хората в града признават, че са
лимитирали излизанията си, поради високите цени.

Три са главните аргументи за банкрутиралите заведения за хранене в града, споделят от сектора. Първата от тях е инфлацията, втората са високите цени при енергоносителите, а третата че личния състав държи да получава високи
месечни хонорари, непостижими за притежателите.

" Ние с тази облага би трябвало да си платим тока, разноски към служащите, застраховки, осигуровки, налози, налог облага и за един обект става непостижимо да остане да работи ", съобщи Васил Димитров, притежател на верига заведения за хранене.

От сектора чакат тежка зима с доста банкрути, изключително, в случай че ДДС-то се върне към нормалната си стойност. През студените месеци разноските за отопление порастват, а посещаемостта в обектите понижава.

" В момента нямаме никаква предвидимост от страната, както и електричеството, по този начин и не се знае дали деветте % ще останат, в случай че отново се върнат на 20 тогава ще бъде още по-пагубно. И с помощта електричеството е 4 пъти по-скъпо от 2019 година за елементарен обект като моя ", добави Васил Димитров.

Повечето фамилии са пресметнали, че излизането на ресторант е нещо от което е добре да се лишат, с цел да съумяват да покриват останалите си разноски.

" Все отново клиентът по един или различен метод рецесията я усеща, той би трябвало да редуцира своя бюджет, никой няма да избра да редуцира бюджета от храната за у дома, с цел да отиде на заведение ", сподели още Васил Димитров.

В Благоевград на пазара за парцели към този момент се оферират десетки заведения. Най-често те се продават персонално от притежателя или се отдават чартърен.

Репортер: Владислава Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР