Масова евакуация на дипломатически персонал и афганистански сътрудници от Афганистан

...
Масова евакуация на дипломатически персонал и афганистански сътрудници от Афганистан
Коментари Харесай

Започна масова евакуация на дипломати от Афганистан

Масова евакуация на дипломатически личен състав и афганистански сътрудници от Афганистан стартира по едно и също време с навлизането на талибаните в покрайнините на Кабул.

Първият от двата самолета с близо 500 пасажери кацна в пакистанската столица Исламабад в късния следобяд.

Талибаните обществено подсигуряваха сигурността на тези, които желаят да заминат, само че все пак президентът на Съединените щати разгласи нощес, че изпраща в допълнение хиляда бойци за защита на летището в Кабул, където се реалокира американското дипломатическо посланичество. Общо 5 хиляди американски бойци запълват вакуума, оставен от афганистанските сили, които всеобщо дезертират.

Байдън предизвести талибаните, че ще срещнат " бърз и мощен боен отпор ", в случай че застрашат по какъвто и да е метод американски жители, само че отхвърли да промени решението си да изведе всички американски войски от Афганистан, щом евакуацията на цивилните завърши.

Пред Ен Би Си държавният секретар Антъни Блинкън отбрани решението на президента и изясни филантропичното злополучие в Афганистан с неспособността на афганистанските войски да защитят страната си, макар голямата материална помощ от Вашингтон.

Пред Си Ен Ен Блинкън отклони въпроса можеше ли отдръпването на НАТО от Афганистан да бъде планувано по-добре.

„ Беше контрактувано американските войски да се изтеглят до 1 май. Ако този развой не беше почнал, както подреди президентът, щяхме още веднъж да се окажем във война с талибаните, щяхме да бъдем принудени да изпратим десетки хиляди бойци, тъй като видяхте в какво положение е афганистанската войска. Тези 2500 бойци, които бяха в страната, и авиацията нямаше да са задоволителни за преодоляване на обстановката. За нашите стратегически съперници по света няма нищо по-хубаво от това да ни видят в Афганистан за още 5, 10 или 20 години. Това просто не е в наш народен интерес “, сподели Блинкън.

Две европейски страни, които към момента не бяха затворили посолствата си - Швеция и Германия, го направиха през днешния ден.

По информация на вестник „ Билд ам Зонтаг “ немското държавно управление е изпратило два пътнически самолета с 30 бойци, без да дочака нужното по закон утвърждение от Бундестага.

Русия няма да закрива посолството си и няма да изтегля дипломатите си от Кабул, защото в града не се водят бойни дейности, заяви организация ТАСС.

НАТО също резервира - към този момент - дипломатическото си посланичество в Афганистан.

Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство заяви, че работи за сигурността на чиновниците си и английските жители, които да изоставен Афганистан.

Основните членове на американското посолство работят от летището в Кабул, декларирал чиновник на американското държавно управление, представен от Ройтерс. А представител на НАТО е съобщил, че няколко чиновници на Европейския съюз са били изтеглени на безвредно, скрито място в столицата.

Пакистан е затворил един граничен пункт с Афганистан, защото афганистанската страна е под контрола на талибаните, пък написа вътрешното министерство на Пакистан.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР