Масов гроб на жертви на комунизма е открит в новостроящ

...
Масов гроб на жертви на комунизма е открит в новостроящ
Коментари Харесай

Откриха масов гроб в албанския град Пермет

Масов гроб на жертви на комунизма е открит в новостроящ се квартал в албанския град Пермет, по време на построяването на път, оповестява организация МИА.

Досега са открити четири ями с тела, само че се допуска, че на пространството от към 100 квадратни метра, върху което се строи пътят, има още доста остатъци на избити врагове на Комунистическата партия, добавя Българска телеграфна агенция.

Председателят на сдружението на политическите пандизчии и преследвани лица Небил Чика съобщи по този мотив, че по време на комунистическия режим в региона е била ситуирана военна групировка, виновна за " избиването на дисиденти, които са били хващани на границата ".

" Сега са открити четири всеобщи гроба, за които сме повече от сигурни, че са на разстреляните в тази част на страната. Съмняваме се, че и под обектите, издигнати в близост, се намират още гробове. По време на комунистическата тирания, чак до 1991 година, тук беше ситуиран най-големият център за образование на граничари. Такива места бяха употребявани и за екзекуция на инакомислещи ", добави Чика.

Веднага последва и реакция на албанския президент Илир Мета, който прикани виновните държавни институции да разяснят случая до дъно в цялостна бистрота, с цел да се узнае цялата истина. Той добави, че незаслужено избитите и почтени мъченици заслужават държавни почести и почтена отмора.

В Албания до момента са разпознати 29 всеобщи гроба на жертви на комунистическия режим. По време на над 40-годишната комунистическа тирания в Албания, една от най-бруталните в Европа, са регистрирани 7022 убити албанци в заточение, 984 починали при невиждани мъчения в пандизите, а 6023 са разстреляни като врагове на партията, показва МИА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР