Мащабно проучване показва, че преобладаващата част от гражданите в ЕС

...
Мащабно проучване показва, че преобладаващата част от гражданите в ЕС
Коментари Харесай

74% от българите подкрепят затягането на правилата за хуманно отношение към селскостопанските животни

Мащабно изследване демонстрира, че преобладаващата част от жителите в Европейски Съюз желаят по-строги ограничения за отбрана

Последното изследване на Евробарометър демонстрира, че жителите на Европейския съюз поддържат с голямо болшинство по-строго законодателство за хуманно отношение към животните. Мнозинството от българите (74%) смятат, че разпоредбите за отбрана на селскостопанските животни би трябвало да бъдат затегнати, а 54 % поддържат съкращаването на оптималното възможно време за превозване на живи животни в границите на Европейски Съюз или отвън него. Проучването сочи също, че 9 от 10 европейци са съгласни, че практиките в земеделието и развъждането би трябвало да дават отговор на съществени етични условия.

Проучването излиза директно след оповестяването на проектите на Европейската комисия за 2024 година, от които стана ясно, че тя има намерение да пропусне основни проверки на законодателството за хуманно отношение към животните за останалата част от мандата, които бяха обещани през май 2020 година

Джо Моран, шеф на службата за европейска политика на Четири лапи, съобщи: " За следващ път виждаме, че жителите на всички 27 държави-членки на Европейски Съюз поддържат по-строго законодателство за хуманно отношение към животните. Проучването на Евробарометър единствено затвърждава и акцентира незабавната потребност за използване и гарантиране на по-строги правила за хуманно отношение към животните. Това също не е ново събитие - от близо двадесет години европейските жители непрекъснато приканват за възстановяване на законодателството за всички животни. ”
" За страдание, тази седмица видяхме по какъв начин Европейската комисия се отметна от обещанието си в работната си стратегия за 2024 година, като пропусна основни промени в региона на хуманното отношение към животните. Тези данни демонстрират, че жителите са надълбоко загрижени за метода, по който се третират животните през целия им живот. Те желаят животните да не бъдат подлагани на мъчителни осакатявания и затваряне в кафези, а животът им да бъде заслужен. Това ясно изказване не може да бъде подценено ”.

" Сега е моментът Европейската комисия да се върне в правия път и да се ангажира да разгласява останалите три оферти допустимо най-скоро, с цел да даде опция на Европейския парламент и на Съвета да одобряват закони по тези значими въпроси ” - добави Моран.

Проучването се появи след няколкомесечно очакване и два пропуснати крайни периода за отговор на заявката за достъп до социална информация, подадено от Четири лапи през август, и излезе тъкмо в точния момент, преди Комисията да пропусне трети краен период, след който Европейският омбудсман трябваше да стартира следствие.

Това не е единственото изследване, което демонстрира такава поддръжка на болшинството от европейците по този въпрос. Миналата година отчет, оповестен от Европейската комисия, сподели, че 92 % от близо 60 000 респонденти желаят по-строго законодателство в региона на хуманното отношение към животните.

През 2020 година Европейската комисия даде обещание да преразгледа законодателството на Европейски Съюз в региона на хуманното отношение към животните, с цел да го приведе в сходство с най-новите научни данни и настояванията на жителите. Тази седмица обаче стана ясно, че тя няма да показа три от четирите предстоящи по-рано оферти, а точно за животните отглеждани в кафези, умъртвяването на животни и регламента за етикетирането. Вместо това, както е доказано в работната стратегия, през декември ще бъде оповестено единствено предлагането за превоза.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР