Мащабна подписка в подкрепа на комплекса Марица-изток“ започна инициативен комитет

...
Мащабна подписка в подкрепа на комплекса Марица-изток“ започна инициативен комитет
Коментари Харесай

Синдикатите в комплекса "Марица-изток" искат преработка на Плана за възстановяване



Мащабна подписка в поддръжка на комплекса „ Марица-изток “ стартира предприемчив комитет в четирите области – Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково. Организатори са синдикални членове и служащи в държавните и частни сдружения на територията на мините и ТЕЦ-овете в комплекса. Те ще упорстват за преразглеждане проекта за възобновяване и резистентност на страната в частта енергетика и опазване на въглищната енергетика в комплекса „ Марица-изток “.
Днес представители на инициативния комитет оповестиха в Стара Загора детайлности за желанията си.
Подписката в поддръжка на комплекса Марица-изток започва по едно и също време в няколко обитаеми места в областите Стара Загора, Ямбол, Сливен, и Хасково, от където са и близо 92 600- те души, които са директно и непряко заети в енергийния комплекс.

Пунктове има на четири места в Стара Загора, като още в първите часове се събраха няколко стотин подписа

Инициативата ще продължи един месец, само че до дни чакат да бъдат събрани 100 хиляди подписа, като те незабавно ще бъдат импортирани в Народното събрание, изясни Наско Митев от Инициативния комитет за опазване на комплекса „ Марица-изток “.

От синдикатите са безапелационни, че проекта за възобновяване и резистентност не е обсъждан с тях, а единствената мярка засягаща енергийния комплекс е подмяна на въглищата с газ, което е неефективно и напълно не е стабилно, сподели още Наско Митев.

„ Проектът е стопански голословен, в случай че успее да започва 2025 година ще може да осъществя сила до края на 2029 година “, добави Митев.

Деян Дяков от КНСБ в Топлоелектрическа централа „ Марица -изток 2 “ добави, че упорстват в проекта да бъдат заложени към този момент създадени разновидности за филтриране и предпазване на въглероден двуокис. Той напомни, че подобен към този момент бе показан от проф. Жеко Ганев в Стара Загора. Синдикалистите подсетиха, че план за хващане на въглеродния двуокис създават взаимно и Минно-геоложкия и Техническия университет. Като към този момент е открито и близко място за отклоняване на двуокиса, на 30 км от централите.

Бисер Бинев от синдиката КТ Подкрепа  в Мини Марица-изток изясни, че от Народното събрание ще бъде поискано и основаването комисия от специалисти, която да преразгледа дали България не е постигнала към този момент въглероден неутралитет, и да стартира незабавни договаряния с Европейската комисия за преразглеждане на отговорностите ни по Зелената договорка.

В подписката се включват и служащи от американските централи в комплекса „ Марица- изток “.

Наско Митев от инициативния комитет напомни и на политиците, че доста от тях са поели задължения към работещите в комплекса по време на предизборната акция и в този момент е време да се потвърдят в Народното събрание.

Очакванията са, че до 10 дни ще бъдат събрани 100 хиляди подписа, които незабавно ще бъдат импортирани до държавното управление и Народното събрание с гледище за незабавни дейности по поставените претенции.

Синдикатите са подготвени и на митинги и манифестации, с цел да защитят работните си места.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР