Машините за гласуване вече няма да отпечатват протоколи след края

...
Машините за гласуване вече няма да отпечатват протоколи след края
Коментари Харесай

Тройно броене. Депутатите си пуснаха химна в полунощ и премахнаха машинните протоколи 


Машините за гласоподаване към този момент няма да отпечатват протоколи след края на изборния ден, а разписките от всеки избор ще се одобряват за бюлетини и ще се броят ръчно от секционните комисии дружно с хартиените бюлетини. Това одобри Народното събрание в ранните часове на петък с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

Преди това трите партии, наричани от “Продължаваме смяната ” (ПП) и “Демократична България ” (ДБ) - “хартиената коалиция ”, върнаха и в секциите с над 300 гласоподаватели. В предходния вид на Изборния кодекс в тях вотът се упражняваше единствено машинно.

Гласуването на измененията в изборните правила продължи от 9:00 часа сутринта в четвъртък до 2:54 часа в петък сутринта. Малко преди да отстранен машинните протоколи, по предложение на Цончо Ганев от “Възраждане ” депутатите си пуснаха националния химн в среднощ и станаха на крайници. Успоредно с пленарното съвещание извън в поддръжка на машинното гласоподаване.

Преди това, с изключение на връщането на хартиените бюлетини в огромните секции, беше признато изборния регион “Чужбина ” въпреки всичко да не бъде премахван, както предвиждаше първичния план за нов Изборен кодекс, гласуван на 18-часово. Няма обаче изясненост дали този текст от закона ще продължи да бъде “кух ” или новият избирателен регион ще проработи на процедура.

Мнозинството, подкрепящо хартиените бюлетини, реши още в секциите за гласоподаване да няма тъмни стаички, а паравани, отхвърли концепцията за преброителни центрове, както и въвеждането на сканиращи устройства при стартиране на бюлетините в урната.

Изоставено беше и предлагането нови сакции в чужбина към този момент да се разкриват при 100 заявки за гласоподаване, вместо при актуалните 40. Съставът на Централната изборна комисия (ЦИК) няма да бъде увеличаван от 15 на 25 членове и няма да се сменя след всеки парламентарен избор.
Машини за гласоподаване или принтери?
Премахването на машинните протоколи беше въведено по предложение на ГЕРБ макар рецензиите от Политическа партия и Демократична България, че по този начин устройствата ще се трансфорат в елементарни принтери за разписки. Отпчатването на протоколи от машините елиминираше опцията за неточности при смятането на вота след края на изборния ден.

След поправката на Изборния кодекс, прокарана от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия в този момент членовете на секционните комисии ще би трябвало да броят на ръка пуснатите хартиени бюлетини, отпечатаните от машините разписки и най-после да ги събират, с цел да получат общия резултат от гласуването в секцията.

“Тройно преброяване оферирате вие - хартията, изрезките и трето - ще се сумират двете. Това ще бъдат най-скандалните избори в новата българска история. Какъв е смисълът да имате компютър у дома и да смятате на ръка ”, изрази недоумението си Мартин Димитров от Демократична България.

Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев пък няколко пъти означи, че без машинни протоколи информацията за извършения избор с всяка обособена машина ще може да бъде изисквана единствено при завеждане на правосъдно дело. По думите му това значи, че за инспекцията на резултати на всяка от над 12-те хиляди секции ще би трябвало да бъде завеждано настрана дело.

Затова Василев и Божидар Божанов от Демократична България предложиха досегашните машинни протоколи да продължат да се отпечатват дружно с ръчното преброяване на върнатите в огромните секции хартиени бюлетини. Това обаче беше отхвърлено от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

От Политическа партия и Демократична България неколкократно споделиха от трибуната, че това е причина за огромно закъснение на резултатите от идващите избори, както и за доста неточности при правенето на изборните протоколи. Мнозинството обаче реши да завърши разискванията. Последва предложение от Ганев да бъде пуснат химнът, което беше посрещнато с подготвеност от председателстващия съвещанието Росен Желязков от ГЕРБ. Той даже предложи да го пусне от телфона си, “ако няма техническа опция ”.

Малко по-късно последните промени в Изборния кодекс бяха гласувани и близо 18-часовото пленарно съвещание на Народното събрание беше закрито.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР