Мартеницата е малко украшение, което се изработва в два основни

...
Мартеницата е малко украшение, което се изработва в два основни
Коментари Харесай

10 лесни и оригинални идеи за ръчно изработени мартеници

Мартеницата е малко бижу, което се създава в два съществени цвята ­- бяло и алено и с което българите се закичват всяка година на 1 март – празника на Баба Марта. В класическия си тип мартеницата съставлява усукани конци, като най-често те са вълнени.

Цветовете имат строго избран смисъл: аленото символизира кръвта и живота, а бялото – чистотата и щастието. Традицията е на първия ден от март най-старата жена в фамилията да връзва на ръцете на децата мартеници от пресукан бял и червен конец за здраве и срещу уроки. Затова с мартеници се украсяват сватбените китки и сватбеното знаме; кичи се котлето, в което се дои първото мляко на Гергьовден; с мартеници се завързват и събраните на Еньовден билки.

Според класическата „ рецепта “, с цел да извършите мартеници, с които да закичите околните си, би трябвало да вземате един бял и един червен конец, по опция вълнен. Завързвате двата конеца един за различен. Молите другар да държи единия завършек на конците, вие хващате другия (ако няма кой да помогне, връзвате края за нещо).

Опъвате конеца и стартирате да пресуквате сред пръстите, единствено в една посока. Въртите конците, до момента в който, като отпуснете малко, не стартират да се увиват един с различен, и то на ситна шарка. Внимателно събирате двата края и отпускате. Ширитът е подготвен.

Вземате един картон с размери 5 на 6 см. Сгъвате го на две. Започвате да увивате бялата или алената прежда към него, тъй че от единия край да е сгънатото, от другия не. Увивате колкото пъти желаете. Колкото са повече обиколките, толкоз по-дебела е Пенда.

Накрая режете конеца. Прекарвате пресукания конец през сгънатата част на картона. Режете с ножица увитите конци на мястото, където не е прегънат картонът. Така се получават ресничките.

Издърпвате деликатно картона и връзвате двата края на ширита. След това с различен конец или с част, отрязана от ширита, връзвате по-надолу, с цел да оформите глава. Така поредно може да оформите ръце, крайници – и Пенда или Пижо са подготвени.

Днес обаче, точно на един от най-българските празници, ще се опитаме да избягаме от класиката и клишето и да ви предложим 10 лесни и истински хрумвания за ръчно направени мартеници. А в случай че ви е любопитно и имате предпочитание да пробвате да си ги изработите сами, инструкции за това по какъв начин да се справите бързо, елементарно и без никакви усложнения, можете да намерите под всяка една от фотосите.

Идея 1

 10 лесни и истински хрумвания за ръчно направени мартеници

Материали:
дребна стъкленица
червен пипер
сол или захар
алена и бяла прежда

Изработване: В дребната стъкленица насипвате един след различен, като редувате няколко пъти аления пипер и солта. Когато сте подготвени, усуквате алената и бялата прежда и през средата ѝ завързвате стъкленицата в горния ѝ край, тъй че да е комфортно да се сложи към врата. Чудесна мартеница – подарък за някой кулинар!

Идея 2

Материали:
алена поставка
бяла поставка
декоративно ключе

Изработване: От двете подложки изрязвате бяло и алено сърце. Залепяте ги едно за друго и пришивате в следата декоративното ключе.

Идея 3

 10 лесни и истински хрумвания за ръчно направени мартеници

Материали:
алено перо
поставка с стремежи размер в бяло
панделка – алена на бели точки
декоративна калинка

Изработване: Върху бялата основа залепваме перото. След това с панделката увиваме основата и перото, като вършим диагонали, които завършваме от задната страна на брошката. С игла и конец зашиваме крайчетата към основата, като внимаваме да не повредим перото. На финала залепваме и калинката, като с нея прикриваме в случай че са станали прекомерно забележими шевовете. Добавяме дребна безвредна игла на гърба, с която да се закача.

Идея 4

Материали:
бяло копче
алена основа
алена панделка на бели точки

Изработване: Панделката се увива през средата или в един от краищата на основата, като се прехлупва на гърба. Там където е застъпването, единствено че от лицевата страна, поставяте копчето и зашивате върху панделката. Добавяте безвредна игла за закрепване върху облекла.

Идея 5

 10 лесни и истински хрумвания за ръчно направени мартеници

Материали:
бяла основа
алена Дантеса на цветя
декоративна калинка

Изработване: Отрязвате от дантелата толкоз, едвам покриете основата през следата ѝ и я залепвате с лепило. След това позиционирате и калинката където ви харесва и залепвата и нея. Завършвате с безвредна игла на гърба.

Идея 6

Материали:
алена шнур
огромно алено копче
малко бяло копче

Изработване: Поставяте дребното копче върху огромното, след което ги промушвате с алената шнур и я завързвате в двата ѝ края. Колието ви е готово.

Идея 7

 10 лесни и истински хрумвания за ръчно направени мартеници

Материали:
алена основа
бели мъниста
декоративна калинка

Изработване: Нареждаме в кръг върху основата белите мъниста, тъй че дупчиците им да сочат към центъра на основата. Зашиваме ги към нея. Добавяме от горната страна калинката и я залепяме. За край слагаме безвредна игла на гърба.

Идея 8

Материали:
бяла и алена прежда
кръгла алена основа
бяло сърце
алено копче
бяла дантела

Изработване: Подреждате едно върху друго алената основа, бялото сърце и аленото копче, като последното е най-отгоре. Зашивате тройната композиция. С перфоратор пробивате дупка в горната част на алената основа и от там промушвате авансово осуканите в едно алена и бяла прежда. Завързвате краищата и сте подготвени да сложите колието към врата си. Ако обичате по-пищните неща, може да декорирате към сърцето с малко бяла дантела, с цел да получите по-наситен тип.

Идея 9

Материали:
бели декоративни листенца
бяло копче
алена основа

Изработване: От основата изрязвате основата – сърце. На гърба му залепяте декоративните листенца, които би трябвало да наподобяват като благ крилца. Към предната страта пришивате с бял конец копчето.

Идея 10

Материали:
червен конец
декоративно ключе
2 червени копчета
2 дървени топчета
2 мъниста

Изработване: На аления конец нанизвате материалите в случайно определен от вас ред, като ключът би трябвало да бъде в средата на композицията. Завързвате конеца в горния край и сте подготвени с мини-бижу за Баба Марта!

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР