Мартен Вервей е генерален директор на Генерална дирекция Икономически и

...
Мартен Вервей е генерален директор на Генерална дирекция Икономически и
Коментари Харесай

Фискалните правила на ЕС - край на старото, приветстваме новото

Мартен Вервей е общоприет шеф на Генерална дирекция " Икономически и финансови въпроси " на Европейската комисия
За следващ път Европейски Съюз потвърди, че е в положение да се приспособява към нови условия. Наистина, постоянно в разгара на най-трудните интервали се прави най-значителен прогрес. Това е изключително правилно, когато става дума за развиването на нашия стопански и паричен съюз.
Мартен Вервей е общоприет шеф на Генерална дирекция " Икономически и финансови въпроси " на Европейската комисия
За следващ път Европейски Съюз потвърди, че е в положение да се приспособява към нови условия. Наистина, постоянно в разгара на най-трудните интервали се прави най-значителен прогрес. Това е изключително правилно, когато става дума за развиването на нашия стопански и паричен съюз.

Миналата година Европейската комисия показа своето виждане за най-всеобхватната промяна на фискалните правила на Европейски Съюз. Тези насоки са последица от редица стопански разтърсвания, които изискваха бързи, енергични и в някои случаи невиждани политически отговори . За да даде на държавните управления нужното поле за реагиране по отношение на сеизмичните стопански и обществени провокации, подбудени от COVID-19 и нападателната война на Русия против Украйна, Европейски Съюз краткотрайно облекчи фискалните си правила. Подходът подейства. Благодарение на ограниченията за икономическа поддръжка на национално ниво и на ниво Европейски Съюз милиони хора резервираха работата си и предприятията не затвориха порти.

Разбира се, този триумф не би трябвало да ни заслепява за някои съществени последствия от нескончаем интервал на фискална поддръжка. Публичният дълг набъбна, в някои случаи до доста високи нива. Сега е належащо да се обърне внимание на този въпрос. Стабилните обществени финанси са причина за резистентен стопански напредък. Чрез основаване на буфери, когато времената са положителни, можем да реагираме по-добре при бъдещи рецесии.
Реклама
Доброто ръководство на обществените финанси е още по-важно поради икономическите и бюджетните вероятности за идващото десетилетие. Екологичният и цифровият преход и нуждата от подсилване на потенциала на Европа в региона на сигурността ще изискват обилни и продължителни обществени вложения. След десетилетие на извънредно ниски лихвени проценти, през идните години изискванията за финансиране евентуално ще бъдат по-неблагоприятни . Въздействието на застаряването на популацията върху обществените финанси става все по-видимо.

Надеждните фискални правила, с ангажимент за спазването им и с подобаващи принадлежности за гарантиране на тяхното използване, са от значително значение за обезпечаване на постоянни обществени финанси в целия Европейски Съюз. Ето за какво комисията показа съответни хрумвания за тези правила въз основа на редица основни правила.

Първо - метод, който да е идентичен за всички, не работи . Фискалната обстановка, провокациите и икономическите вероятности се разграничават доста в 27-те страни на Европейски Съюз. Правила, които дефинират едни и същи цели и изискват еднакъв ритъм на фискална промяна за всички, не са нито оптимални, нито допустими в необятен проект. В новата рамка за страните ще има разнообразни правила поради провокациите, свързани с техния държавен дълг, с цел да се дефинира подобаващ проект за фискална промяна.

Второ - националната ангажираност е от решаващо значение . Средносрочните фискални и стопански тактики, които подсигуряват резистентност на дълга, следва да бъдат създадени от всяка страна членка при една ясна и транспарантна рамкова уредба на Европейски Съюз.
Реклама
Трето - и промените, и вложенията са от основно значение . Някои страни с най-високите нива на обществен дълг поредно са осъществили бюджети с ниски първоначални дефицити. Въпреки това нивото на дълга остана непреклонно високо вследствие на слабия напредък. Ето за какво промените и вложенията, ориентирани към стимулиране на растежа, би трябвало да са неразделна част от всеки сериозен проект за понижаване на дълга.

И най-после - разпоредбите би трябвало да се ползват . Честа рецензия са незачитането и слабото им използване. За да действат, фискалните правила би трябвало да бъдат реалистични, надеждни и всички да носят отговорност за тях. Предложенията на комисията целят реализиране на нов компромис: по-прости правила и по-реалистични проекти за фискална промяна при по-строг и по-ясен режим на използване.

За стабилността и просперитета на Европейски Съюз е от значително значение да се реализира единодушие по преразгледаната фискална рамка. Сега е моментът.
Продължителна фискална поддръжка води до съществени последствия. Свързани публикации Брюксел разгласи курс на връщане към бюджетните правила - какъв ще е резултатът им за приемането на еврото 9 март 2023, 16:03 Минимален 15% налог в Европейски Съюз: Какво значи за България 14 януари 2022, 06:10 Германският финансов министър Шолц отхвърли апелите за смяна на фискалните правила 29 юни 2021, 16:50
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР