Марсоходът на НАСА “Кюриозити откри на мястото, където понастоящем се

...
Марсоходът на НАСА “Кюриозити откри на мястото, където понастоящем се
Коментари Харесай

Марсоходът “Кюриозити” откри останки от старо речно корито на Марс!

Марсоходът на НАСА “Кюриозити ” откри на мястото, където понастоящем се придвижва, доказателства за течаща река. Разбира се, и преди задачи на НАСА са изпращали научна информация с доказателства за съществуването на вода на Марс в предишното, само че това доказателство – фотоси на скали дружно с античен речен пясък – е първото по рода си.

Учените учат фотосите на камъчета, които са циментирани в конгломерат от струпани скали. Размерите и формите на камъчетата дават информация за скоростта, с която водата в миналото се е придвижвала, както и за размера на самия поток.

 Curiosity streambed

Останките от античното речно корито, открити от марсохода “Кюриозити ”. На фотографията – скупчване на скали, което учените са кръстили с името Линк. Photo credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

“От размера на камъчетата ние можем да съдим, че водата се е придвижвала с към един метър в секунда, а във връзка с дълбочината тя е стигала до сред глезена и бедрото ”, заяви Уилиам Дийтрич от Калифорнийския университет, Бъркли. “Много изявления са написани за каналите на Марс с доста разнообразни хипотези за техните потоци. Но ние за пръв път виждаме пясък на Марс, който е бил пренасян от вода. Това е преход от спекулации по отношение на размера на материята в речното легло, до директни наблюдения ”.

Откритието идва след разбор на фотоси с висока разграничителна дарба, направени благодарение на мощните камери, инсталирани към мачтата на марсохода. Камъчетата, снимани на дъното на речното корито, са с хетерогенен размер – от елементарни песъчинки до по-големи камъчета с размер на топка за голф. Някои от тези камъчета са ръбести, само че доста други са кръгли.

“Формите ни демонстрират, че те са били пренасяни, а размерът ни демонстрира, че няма по какъв начин да са били пренасяни от вятър. Те са били превозени от воден поток ”, заяви Ребека Уилиамс от Планетарния теоретичен институт в Туксън, Аризона.

Научният екип може да реши да изучи елементния състав на материала, а самите камъни са пренесен материал от оттатък ръба на кратера, тъй че и те биха могли да бъдат изследвани, с цел да могат учените да добият по-широка визия за районната геология.

Независимо от вълнуващото изобретение обаче учените са безапелационни, че този поток не е най-основен приоритет за търсене на остатъци от органична материя и живот. Марсоходът въпреки всичко ще пропътува до планината Шарп, тъй като наличните там минерали (сулфатни и глини) имат максимален капацитет да са запазили остатъци от органика. И въпреки всичко откритието на тази течаща река дава сигурност на учените, че най-вероятно са разкрили първата евентуално обитаема среда на Марс.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР