Марк Тот,Джонатан Суи, The HillНезависимо от фактическия провал на нахлуването

...
Марк Тот,Джонатан Суи, The HillНезависимо от фактическия провал на нахлуването
Коментари Харесай

Путин показва на Вашингтон как се печели война, докато губи армия

Марк Тот,
Джонатан Суи, The Hill

Независимо от фактическия неуспех на нахлуването в Украйна Москва печели войната на разказите, което може да докара до екзистенциално проваляне на Запада.
Путин печели осведомителната война срещу Вашингтон и Брюксел, без значение от провалянето в кинетичната война на бойното поле в Украйна.
Както наскоро отбелязахме, когато става дума за войните от 21 век, това фактически е „ чудноват свят “. Загубата е победа, а успеха е учредена на това, че американският и европейските нации се

поддават на съветската дезинформация и агитация

Имаше време, когато ние в Америка отхвърляхме пропагандните акции на нашите врагове — спомнете си предаванията Tokyo Rose по време на Втората международна война или „ Боб от Багдад “ по време на войната в Ирак.
Вече не.
Честно казано, прекалено много американци са станали лековерни и се поддават на съветската дезинформация.
Мнозина просто печелят стопански от това в екосистемата на „ авторитетните “ обществени медии.
По същия метод доста от нашите политици се възползват от пропагандата на Путин, тъй като тя дава отговор на тяхната изборна платформа, акция и потребности.
Степента, в която се случва това е фактически

народен срам

Колективно като народ ние позволяваме императивите на националната сигурност на Америка да се подчинят на задачите на националната сигурност на Путин или на Си Дзинпин.
И преди сме предупреждавали за разпространяването им.
„ Манджурските претенденти “ на Москва и Пекин ни заобикалят и, умишлено или не, бълват съветска и китайска дезинформация. Очевидно обаче предизвестията ни остават нечути.
Тази дълбока, общонационална бездна има голям брой първопричини. Грубата партийна пристрастност, абсолютно е един доста мощен фактор.
Но администрацията на президента Байдън също носи огромна отговорност за това да бъде даден на Путин и неговите генерали „ прозорец на опциите “ належащо му за успеха в тази война.
Екипът по национална сигурност на президента — министърът на защитата Лойд Остин, съветникът по национална сигурност Джейк Съливан и ръководителят на Обединения комитет на шеф щабовете военачалник Марк Мили групово даваха на президента препоръки, които сложиха страната в такова състояние.
Техният групов боязън пред ескалация на войната в Украйна докара до същата тази ескалация, която се надяваха да избегнат.
Ние бяхме очевидци на това с наемниците от ЧВК Вагнер, Судан и в целия регион на Сахел, с ХАМАС в Израел, със опасността от Китай и несъмнено, с подкрепяните от Иран хуси, атакуващи военно-морските сили на Съединени американски щати и световното мореплаване в Червено море и Аденския залив.
А това просто не би трябвало да се случва.

Украйна ослепително и доблестно се бори

в продължение на 22 месеца във войната. Президентът на Украйна Володимир Зеленски и неговите генерали организираха блестяща акция в отбрана против съветските войски на Киев в първите месеци на „ специфичната военна интервенция “.
Украйна претърпя зимата, превърната от Кремъл в оръжие. Тя сполучливо парира офанзивите против своята енергийна инфраструктура, зърнохранилища и гражданско население.
И най-невероятното, изтласка Черноморския флот на Путин от севастополската военно-морска база в Крим, без значение от това, че не разполага със сериозен личен военно-морски флот.
Накратко казано, Украйна печели войната по суша, само че Вашингтон и Брюксел се намират на границата на провалянето.
Изразявайки се с терминология на Сократ, какви биха били възможностите за победа на Украйна, в случай че при започване на войната странник във времето ни беше споделил, че Путин ще изгуби съвсем цялата си войска в състава и от момента на нахлуването?
Почти 100-процента плюс-минус нуклеарна ескалация от страна на Русия.
И все пак, точно това се случи и продължава да се случва. Според оценки на американското разузнаване, Русия всъщност е изгубила цялата си първична войска от нахлуването – в началото оценена на 200 хиляди души и също по този начин още 115 000 души.
Тогава за какво доста американски политици имат вяра в разказа на Путин, че Зеленски и неговите генерали не са в положение да завоюват войната?
Ние към този момент сме

очевидци на 315 000 съветски жертви в Украйна

и все пак Байдън и неговите съветници по национална сигурност както и преди отхвърлят да победят.
От момента когато във Варшава през март 2022 година Байдън съобщи, че „ Путин не може да остане на власт “ ние преминахме от безапелационното „ ще пазиме Украйна толкоз, колкото е належащо “ към размитото „ толкоз, колкото можем “.
Представете си, че Русия, чиито Брутният вътрешен продукт е по-малък в сравнение с Италия, да превъзхожда могъщите Съединени щати!
Още по-лошо, на Вашингтон не му доближава инстинкт да се стреми към победа в Украйна. Защо американските политици — както републиканците, по този начин и демократите — са подготвени да правят отстъпка на Путин успеха, даже в случай че той към този момент е изгубил своята войска?
В тази връзка поражда въпросът какво споделят на Байдън военните му съветници?
Ние от дълго време се гордеем с това, че в нашите разбори на националната сигурност сме аполитични. Нашето внимание постоянно е било концентрирано върху политиката, която по най-хубав метод служи на националната сигурност на Съединени американски щати.

Но в този момент националната политика е с нулев резултат, който слага под опасност страната ни и подлага на заплаха нашите военнослужещи.
И в случай че не желаете да победи Путин, ожесточената партийна битка, формираща се по този въпрос и от двете страни, съставлява екзистенциална опасност за нашата страна.
Или Вашингтон ще се вземе в ръце и ще се сплоти към нашите общи ползи или рискуваме да живеем в свят, следен от Путин и Си.

*Марк Тот е икономист, някогашен член на ръководството на Световния търговски център.
**Полковник Джонатан Суи 30 години е служил във военното разузнаване на Съединени американски щати и от 2012 до 2014 година е управлявал отдела по взаимоотношение с Европейското командване на Съединени американски щати.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР