Мария Габриел, сн. БГНЕС Необходимо е да се удвояват усилията

...
Мария Габриел, сн. БГНЕС Необходимо е да се удвояват усилията
Коментари Харесай

Брюксел планира да удвои усилията си за борба с онлайн дезинформацията покрай избори


Мария Габриел, сн. БГНЕС

Необходимо е да се удвояват напъните за битка с онлайн дезинформацията в интервал на избори, съобщи еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел в изявление за Франс прес.

Очаква се на 25 април 38-годишната Габриел, най-младият еврокомисар, да показа първите насоки за по-добро следене на подправените вести на европейско ниво. През лятото Германия одобри закон за битка с дезинформацията в обществените мрежи, а Франция възнамерява до няколко седмици да показа предложение в същата тенденция, напомня организацията.

" Точно във връзка изборите си дадохме сметка какви последици може да има това събитие върху решението на гласоподавателите ", обяснибългарската еврокомисарка, която зае поста през юли предходната година. " Ние получаваме посланието, че в интервал на избори в действителност е належащо да се удвоят напъните ", акцентира Габриел.

За да изготви първите си рекомендации - за които тя акцентира, че не са законодателни оферти - Габриел ще се базира основно на обществен отчет, който ще й бъде предаден в понеделник от основаната от нея работна група специалисти от огромни европейски медии (Ер Те Ел, Медиасет, Скай нюз), гражданското общество (Репортери без граници), огромните софтуерни компании (Фейсбук, Туитър и Гугъл), академични преподаватели и публицисти.

Габриел избира термина " онлайн дезинформация " пред " подправени вести ", тъй като някои политици могат да употребяват израза " подправени вести ", с цел да дискредитират съперниците си и да вредят на свободата на словото ", отбелязва организацията.

В отговор на въпроса дали цел на Европейски Съюз е Русия, която постоянно е посочена с пръст за намеси в избори, Габриел акцентира, че няма един единствен провинен.

В средата на януари Европейската комисия упрекна Москва, че води " оркестрирана " акция на дезинформация в страните от Европейски Съюз и установи, че тя " може да бъде извънредно ефикасна ", напомня Агенция Франс Прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР