Мария Габриел и Николай Денков обявиха, че е постигнато съгласие

...
Мария Габриел и Николай Денков обявиха, че е постигнато съгласие
Коментари Харесай

Правителство с втория мандат: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се обединиха около седем приоритета

Мария Габриел и Николай Денков оповестиха, че е реализирано единодушие за състава на кабинет с втория мандат, който ще бъде върнат на президент в понеделник.

В понеделник ще бъде върнат изпълнен мандатът за държавно управление

„ Нашата визия за осъществяване на положително и намерено ръководство в държавната администрация, се основава на следните общоприети, включително и на европейско равнище, правила, каквито са върховенството на закона, успеваемост и резултатност, публично богатство, бистрота, разнообразие и приобщаване, правдивост и равнопоставеност, резистентност против корупцията “, съобщи Мария Габриел.

Двете политически сили показаха целите, към които имат единодушие:

Приемане от Народното събрание на предпочитани законопроекти с основни промени и увереност на изпълнителната власт за тяхното пълноценно използване,Прозрачна и виновна администрация – обезпечаване на благоприятни условия за непрестанен мониторинг от страна на обществото и противоположна връзка; отваряне и шерване на данните в и от обществения бранш,Гарантиране на ефикасни и висококачествени услуги за жителите и за компаниите, които да са леснодостъпни, бързи, самодейни, генериращи развиване и стопански напредък,Ускоряване на цифровизацията в обществения бранш, необятно потребление на нововъзникващи технологии и основаване на среда стимулираща нововъведенията, стъпвайки на осъщественото досега,Изграждане на професионална и стимулирана администрация, способна на нововъведения,Създаване на приобщаваща администрация, която действа на база на равнопоставеност, правдивост и високи етични стандарти,Всички държавни чиновници, които  извършват отговорностите си тъкмо, добросъвестно независимо и политически неутрално в сходство със законите на страната,  могат да бъдат спокойни за своето професионално развиване и реализация. Гарантираме, че назначението на всяка служба в държавната администрация ще се прави посредством конкуренция учредена на професионални качества, справедливи критерии и процедурни правила. Проучвателният мандат ще бъде върнат в понеделник

За първи път в историята ни страната ще бъде в ръцете на двама министър председатели – Николай Денков и Мария Габриел. Двамата ще са на ротация през 9 месеца.

Първи министър-председател ще бъде Николай Денков - учен от Българска академия на науките, създател на повече от 100 научни изявления, в този момент - претендент за министър-председател.

Мария Габриел поема премиерското място след него. Завършила Институт по политически науки във Франция, Габриел има богат опит в европейските структури, а допреди седмици беше еврокомисар за нововъведенията.

В първите 9 месеца в този момент тя ще е вицепремиер и външен министър.  Правителството " Денков-Габриел " ще бъде от две елементи - политическа и експертна.

На върха е министър председателят с един вицепремиер. Има 19 министерства с 14 министри от експертната квота и петима от политическата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР