Мариан Залцман е автор или съавтор на 16 книги. Смятана

...
Мариан Залцман е автор или съавтор на 16 книги. Смятана
Коментари Харесай

Какво предвижда една от влиятелните трендспотъри в света за следващата година?

Мариан Залцман е създател или съавтор на 16 книги. Смятана за един от петимата водещи трендспотъри в света (най-устойчивият ѝ принос е популяризирането на термина „ метросексуален “), Мариан е една от най-често награждаваните дами в международната промишленост за връзки с обществеността. От 2018 година насам тя е старши вицепрезидент „ Глобални връзки “ във „ Филип Морис Интернешънъл “ в миг, когато компанията организира своята промяна към бъдеще без пушек.

Помните ли времената, когато бъдещето криеше заричане за идни по-добри дни? Времената, когато чакахме появяването на лъскави нови уреди, галактически скок в науката, технологиите и превоза, и надигане на стопански приливи, които да изтеглят всички заседнали в плитчините кораби?

А какво се надявате да се случи в този момент?

Какви са фантазиите ви за 2023 година и по-късно?

Всички помним с какво неспокойствие хората преди две години чакаха края на 2020 година: годината на болестта и новото ненормално. Очаквахме идването на имунизациите за COVID-19 и множеството от нас таяха вяра, че няма по какъв начин идващите години да са толкоз жестоки и разтърсващи, колкото 2020 година И след това пристигнаха 2021 година и 2022 година И вместо да излекуват раните ни, последните две години ни захвърлиха в безмилостен въртоп от мъчителни вести и събития. Стремително растяща инфлация и икономическа неустановеност. Объркани вериги за доставки и световна енергийна рецесия. Продължаващ напредък на крайната десница и ерозия на демократичния ред. Разрушителните метеорологични феномени, които " се случват един път на 100 години ", започнаха да се повтарят с тревожна периодичност. Масова дезинформация и ненавист. И на всичкото от горната страна стартира и войната в Украйна.

В началото на 2023 година имаме учредения за страхове и учредения за очаквания. В колоната " страхове " най-дълготрайната и най-вредна наклонност (наред с измененията в климата – макротенденцията на макротенденциите) е все по-ефимерната същина на действителността. Границите сред действително и подправено или единствено частично правилно се размиват от ден на ден и от време на време този проблем се изостря от нещо, което може да се опише като раздвояване на човечеството. Разделението сред небогати и богати, сред имащите и нямащите достъп до технологии, а напоследък и сред осведомените и дезинформираните, се задълбочава. Недоброжелатели умишлено популяризират подправена информация, която мълниеносно си пробива път в инфосферата. Вече не е значимо дали нещата, в които имаме вяра са истина, значимо е дали се одобряват за истина в осведомителния ни балон.  

Може би е в природата ми да диря светлината в тунела, само че макар непрекъснато задълбочаващите се поляризация, екстремизъм и ненавист, аз виждам повече трендове за идващата 2023 година в колоната " очаквания " . Това се дължи значително на обстоятелството, че на хората им писна. Те са разтревожени от протичащото се в техния свят и най-сетне са подготвени да му се опълчат. Едно от следствията в тази връзка е макротенденцията за намиране на нов баланс на силите. Други трендове, които виждам на хоризонта, включват смяна на някои вкоренени потребителски привички, тъй като хората се отнасят все по-сериозно към устойчивостта, оползотворяване на силата на звука и нареждане на дребните светове, които ни обезпечават отбрана в тези комплицирани и объркващи времена.

Стига нелепости

Светът се бунтува. Не толкоз физически (макар че всички знаем, че има и изключения), само че обществено и културно. Наченки на този развой можем да открием още от момента, в който COVID-19 прекатурна света и даде на мнозина от нас непредвидената опция да забавим темпото, да преосмислим всички аспекти от живота си – работа, начин на живот, цели, по какъв начин си представяме света към себе си. Напрежението, което тлееше под повърхността, в това число и подбудено от недоволството от расовата, икономическа и полова неправда и опасенията от евентуален прелом заради климатичните промени, мазета и накара доста хора най-сетне да подхващат дейности. Резултатът видяхме и ще продължаваме да го виждаме през 2023 година под формата на опозиция против сегашния баланс на силите и преосмисляне на главните стълбове на модерния живот.   

Вече слагаме всичко под въпрос.

В професионалния свят чиновниците (предимно младите) към този момент отхвърлят да вършат жертвите, които предходните генерации смятаха за естествени. Дълъг работен ден, зле заплатен или даже безвъзмезден труд, условия, които водят до мощен стрес? Не, благодаря. Независимо дали е надвиснала опасността от криза или не, живеем във времената на лежането прав, тихото овакантяване и апелът " работи за колкото ти заплащат ". Идеята, че служащи роботи ще отдават живота си, с цел да надуват облагите на корпорациите и вложителите е все по-малко привлекателна във времена, когато това да се катериш по корпоративната подчиненост в продължение на десетилетия, с цел да грабнеш златния пръстен (или часовник) най-после към този момент не се възприема като добра оферта.    

В Съединени американски щати да вземем за пример хората към този момент слагат под въпрос и преимуществата на университетската тапия. Според изследване на Галъп, 46% от интервюираните родители се надяват децата им да не се насочат към лицей след довеждане докрай на гимназия. Тези данни подхождат и на продължаващия спад в броя кандидатстващи в колежи.

И откакто хората към този момент не одобряват сляпо обичайните способи на работа и преимуществата на университетското обучение, те стартират да се съмняват и в системата, стояща в основата им: капитализма. Тази икономическа система, която пуска корени в Европа през 19-ти век и се популяризира по света, през днешния ден се смята за причина за редица несгоди – от климатичните промени и разрушаването на природата до икономическите неравенства и даже взрива на психологичните болести.

През 2023 година ще станем очевидци на отхвърлянето и на други аспекти от живота, които до неотдавна бяха считани за неприкосновени.

Нормализиране на устойчивостта    

Според изследване на GlobalScan, извършено в 17 страни, публичната угриженост за климатичните промени доближава рекордни равнища, като 65% от интервюираните дефинират обстановката като " доста сериозна ". Нещата са стигнали толкоз надалеч, че 4 от 10 участници в изследване от 2022 година, извършено в 31 страни, показват климатичните промени като спънка за това те да изберат да имат деца.

През 2023 година ще забележим повече нововъведения, свързани с екологичното съзнание, в това число нови модели на доставки, етикети с въглеродния отпечатък за някои храни и пасивно устойчиви артикули и техники, като " жаден " асфалт за области с висок риск от наводнения, нова ултра-бяла багра, която понижава потребността от потребление на климатик и дребни градски гори, които спомагат за опазване на биоразнообразието, намаляват температурите и понижават замърсяването. Във време на световна енергийна рецесия и растяща инфлация от ден на ден хора заобикалят пътуванията със аероплан и избират да пътуват с нощни влакове или рейсове. Търсенията в Pinterest за " хармония на пътуването с трен " са нарастнали с 205% през последната година.

Подреждане на нашите дребни светове      

Тази наклонност стартира да се оформя още от 1980-те години, когато излезе на мода " доброволната самоизолация у дома ". Хората се затварят във все по-малки светове, най-вече в домовете си, които към този момент служат и за офис (компаниите оферират нов бонус: спомагателни заплащания за работа от у дома, които да оказват помощ на служащите да оборудват домакински офис). Стремежът е към основаване на повече уют и този блян се прояви в необятната известност на скандинавските концепции за hygge и lagom през последното десетилетие. Става дума за сигурност, самостоятелност и автономия. Хората имат мощна потребност от отбрана против всевъзможни закани – от мутиращи вируси и естествени катаклизми до несигурността на пазара на труда и нестабилните вериги на доставки – и задоволяват тази потребност, като пълнят домовете си с технологии, запасяват се със артикули и се доставят с разнородни разновидности за занимания, ако се наложи да преминат през идната рецесия.

Тъй като психологичното здраве и качеството на живот излизат на напред във времето, методът, по който се усещаме вкъщи, става съвсем толкоз значим, колкото и функционалността на домовете ни. През последните няколко години вътрешният дизайн се трансформира в занимание и това докара до появяването на голям брой мобилни и онлайн игри. Междувременно се чака пазарът на вътрешно обзавеждане да нарасне от 662 милиарда $ през 2022 година до съвсем 806 милиарда $ през 2026 година Това включва и зараждащата нова наклонност за потребление на висококачествени настолни игри като първокласна украса.

В нашия все по-фрагментиран свят, в който споделяме главно през компютър, се следи и завръщане към сдруженията в дребни общности и домашните сбирки, тъй като хората се пробват да си основат чувство за принадлежност, сигурност и самостоятелност. В Съединени американски щати към 28% от популацията са членове на някакво съдружие – съдружие на притежателите на парцели, домсъвет или квартален кооператив. Тези сдружения оферират както практическа помощ, да вземем за пример поддръжка на общите елементи и комунални услуги, по този начин и успокоението да знаеш, че съседите ти ще се притекат на помощ при положение на проблем.

Като цяло през 2023 година ще се облегнем на вярата и личните си сили. Докато напрежението на открито пораства, ние ще се стремим да намерим тези детайли, които се вписват гладко в живота, който желаеме да водим, и ще ги инкорпорираме в домовете и навиците си. Вкопчвайки се в истината и защитавайки я, преосмисляйки институциите и методите, които към този момент не създават резултат за всички, възприемайки метод на живот, който регистрира заплахите за планетата, оползотворявайки силата на звука и създавайки по-малки, по-богати и по-сигурни светове, ние придаваме цел и непоклатимост на едно битие, което постоянно ни се коства безумно и напразно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР