Малко над 2,731 млн. българи са гласували в неделя на

...
Малко над 2,731 млн. българи са гласували в неделя на
Коментари Харесай

Малко над 2,731 млн. българи са гласували в неделя на първия тур на кметските избори

Малко над 2,731 млн. българи са дали своят вот в неделя на първия тур на кметските избори. Това прави към 44% от имащите право на глас, оповестиха от ЦИК. Малко над 412 хиляди пък са недействителните бюлетини.

На идния балотаж в към 5900 секции в страната ще се гласоподава с машини, заяви Росица Матева, представител на комисията. " Всички работим по този начин, че да се случи машинното гласоподаване, през днешния ден следва и довереното създаване на изходния код ", акцентира тя.

Матева означи, че от комисията са в непрекъсната връзка с Министерството на електронното ръководство, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. " Надяваме се в най-кратък период да бъде подписано решението за засвидетелствуване на сходството. Кога ще стане това, обаче, би трябвало да отговорят трите институции ", сподели тя и добави, че това би трябвало да се случи в рационален период, с цел да могат да бъдат конфигурирани машините и превозени в СИК.

Около 7250 са секциите, които ще бъдат разкрити за втория тур, като броя не е дефинитивна поради местата за гласоподаване, които ще бъдат формирани в лечебни заведения и профилираните заведения 48 часа преди изборния ден.

На балотажа идната неделя ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на региони. А в четири кметства балотажът ще бъде сред трима претенденти, защото вторият и третият са с еднакъв брой гласове.

Малко над 6.3 млн. българи имат право да гласоподават на втория тур на локалните избори.

" В село Малорд несъмнено има нарушавания. Дали е закононарушение или не е работа на способените органи. Но не считам, че случилото се в една секция дава мотив се разгласят за недействителни изборите ", разяснява още Росица Матева.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР