Малка неофашистка организация, създадена като социално движение, което да помага

...
Малка неофашистка организация, създадена като социално движение, което да помага
Коментари Харесай

Неофашистите в Италия се възползват от антиимигрантските настроения


Малка неофашистка организация, основана като обществено придвижване, което да оказва помощ на онеправданите италианци, притегля медийното внимание и печели популярност с гневната си опозиция против мигрантите, идващи в Италия.

Но " Каза Паунд ", която съчетава прогресивни политики като правата на гейовете и абортите с твърдолинеен шовинизъм, също по този начин притегля поддръжници в Италия, където фашизмът в никакъв случай не е изчезвал макар рухването на режима на диктатора Бенито Мусолини преди седем десетилетия.

Организацията се възползва от мощните антиимигрантски настроения и се стреми да стане част от италианската политика с упоритостта да влезе в Народното събрание идната пролет и в държавното управление след десетилетие.

Анализаторите се съмняват, че " Каза Паунд " може да бъде необятно призната от гласоподавателите, само че тя е част от разрастващото се придвижване на националистическата, ориентирана срещу върхушката политика в Европа. По-миналата седмица учредената единствено преди четири години антиимигрантска партия " Алтернатива за Германия " приключи трета на изборите в Германия и си обезпечи места в националния парламент.

" Каза Паунд ", учредена през 2003 година като организация на самонастанили се хора, настояващи да се дадат жилища на нуждаещите се фамилии, носи името на американския стихотворец Езра Паунд, симпатизирал на Мусолини и определял наема като форма на лихварство - един от основополагащите правила на групата.

Яростната опозиция на организацията против нестихващото идване на мигранти, наред със отбраната й на маргинализираните италианци, й оказва помощ да се разрасне в последните години от 5000 членове през 2013 година до 20 000 през днешния ден, както твърди тя.

" Каза Паунд ", която от дълго време е определяна в Италия като искра, разпалваща принуждение в по-големи митинги, в последно време се е активизирала да разстройва напъните за настаняване на мигранти. По-рано този месец членове на " Каза Паунд " влязоха в насилствени конфликти с последователи на левицата на събиране за настаняването на мигрантите в Рим. А през юни деятели на " Каза Паунд " нападнаха и раниха доброволци в кметството на Милано преди сходно събиране.

Членове на организацията патрулират по плажовете на Остия покрай Рим против мигрантите, които, както се твърди, се занимават с противозаконна амбулантна търговия.

Лидерът Джанлука Яноне, водещ артист на рок групата " Дзетадзероалфа ", споделя, че партията предефинира смисъла на това да си неофашист в Италия.

" Ето ни нас. Това просто значи, че родината, нацията и общността са преди всичко, тъй като сме един народ ", съобщи той пред Асошиейтед прес. (Какво има поради със " тъй като сме народ "?)

" Каза Паунд " не се вмества в облика, построен на първо време от Черните ризи на Мусолини. Членовете й са покрити с татуировки и упражняват бойни изкуства, а входът на нейната централа е изрисуван с имената на други персони, на които тя се възхищава: поета У. Б. Йейтс, немския мъдрец Фридрих Ницше и писателите Рей Бредбъри и Дж. Р. Р. Толкин.

Групата споделя близки позиции с други европейски популистки организации във връзка с съпротивата против еврото и по-тясната финансова интеграция в Европейския съюз, само че също по този начин поддържа някои прогресивни политики. Членовете й поддържат правата на гейовете, аборта и даването на заплати за цялостно работно време на майки, които работят на повърхностен работен ден, и тя изпраща доброволци за справяне с естествени бедствия.

Тревогата от възхода на неофашизма и разпространяването на друга клоняща надясно агитация в Италия подтиква Демократическата партия да внесе нов законопроект, който да затегне законодателството, насърчаващо фашизма. Законопроектът среща опозиция от Северната лига, която споделя ориентирана срещу Европейски Съюз и мигрантите стратегия с " Каза Паунд ", популисткото Движение " Пет звезди " и още една дясна партия - " Братя италианци ".

Все отново наблюдаващи споделя, че дейностите на " Каза Паунд ", в това число изпращането на доброволци в зони на трусове, съумяват да оказват помощ за намаляване на нейния облик. Социологът Емануеле Тоскано, който изследва организацията, споделя, че мнозина са привлечени от чувството за общественост, без изцяло да осъзнават политическите последствия.

" Като всички популистки и десни сили те се възползват от общите страхове: боязън от настъпление, неприятно ръководство на територията, страхове, свързани със загубата на италианската еднаквост, въпроси на общия ред, свързани със сигурността ", сподели Тоскано.
" Но разликата спрямо обичайните десни екстремисти в Италия е, че " Каза Паунд " съумява да си построи по-приемлив облик.... В прочут смисъл " Каза Паунд " не е толкоз страшна, колкото други крайнодесни придвижвания. "

Засега политическите триумфи на организацията са незначителни. Нейни поддръжници бяха определени в локалните препоръки на разнообразни градове като Болцано в северната самостоятелна област Трентино-Алто Адидже и обичайно левия Лука в Тоскана. Но специалисти споделят, че тя е надалеч от това да бъде състезател в сегашната политическа конюнктура и е малко евентуално да прескочи бариерата за влизане в Народното събрание на идващите избори.

Политическият анализатор Стефано Фоли сподели, че тя надали ще завоюва повече от половин % от гласовете напролет. Опитите за съюзяване с по-утвърдената Северна лига към този момент са безуспешни, означи той.

" Това е доста малко коренно придвижване, част от дясно крило, което е много твърдолинейно и към този момент е показано от две значими партии - Северната лига и " Братя италианци ", сподели преподавателят от университета в Болоня Пиеро Игнаци, който е създател на книга за радикалната десница в Европа и Италия. " За нея няма място. Това е организация без особена прелест. "

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР