Малък камък с надраскани с охра кръстосани линии преди 73

...
Малък камък с надраскани с охра кръстосани линии преди 73
Коментари Харесай

Най-старата известна рисунка е на 73 000 години

Малък камък с надраскани с охра кръстосани линии преди 73 000 години е най-старата известна човешка рисунка, оповестиха международните осведомителни организации.
Абстрактната рисунка е основана от хората, обитавали от време на време пещерата Бломбос на 300 км източно от Кейптаун. Тя е по-стара от предходните известни сходни образци с най-малко 30 000 години.
Рисунката се състои от шест прави линии, пресечени от три леко извити линии. Тя наподобява обикновена, само че е значима, тъй като е показателна за когнитивни умения и дарба за нереално мислене на индивида през междинната каменна ера. Камъкът е дълъг едвам 39 мм, само че явно е бил по-голям, тъй като в края му линиите прекъсват внезапно.
"Не бихме нарекли това изкуство. Това несъмнено е нереален дизайн и съвсем несъмнено е имал някакво значение за основателя му, като евентуално е от система знаци, разбираема за други хора в групата ", сподели ръководителят на проучването, археологът Кристофър Хеншулуд от университета на Берген и университета на Витватерсранд, представен от Българска телеграфна агенция.
Подобни знаци има и върху други артефакти от пещерата, а и в други образци на антично скално изкуство. Те са направени от ранни африкански представители на Хомо сапиенс.
Хомо сапиенс се появява преди повече от 315 000 години в Африка, а по-късно се разселва в други елементи на земята.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР