Максимална присъда за неправоспособния водач, който през есента на миналата

...
Максимална присъда за неправоспособния водач, който през есента на миналата
Коментари Харесай

Искат най-тежката присъда за шофьора без книжка, прегазил балетист във Варна

Максимална присъда за неправоспособния лидер, който през есента на предходната година прегази на варненски бул. балетиста Мартин Чикалов и избяга от местопроизшествието, изиска прокуратурата при разглеждането на делото пред Апелативния съд в морската столица.

На първа инстанция Петър Здравков получи присъда от 9 години „ отнемане от независимост ”. Тя беше понижена с 1/3 и стана 6 години затвор, защото подсъдимият призна виновността си и делото беше гледано по съкратената процедура. За повдигнатите обвинявания законът планува наказване от 3 до 15 години затвор. Това значи, че даже на втора инстанция да получи оптималния размер, Здравков ще прекара зад решетките 10 години.

Тежкият случай стана във вечерните часове на 10 септември на бул. „ Приморски ”, наоколо до Летния спектакъл. На 30 метра от пешеходната пътека 37-годишният Мартин е пресичал платното, бутайки велосипеда си, когато е бил затрит от „ БМВ ”-то на Петър. Според правосъдната експертиза лидерът се е движил в оживения регион с над 114 км/ч при позволени в сектора 50 км/ч. В последния миг се е опитал да спре, като при конфликта скоростта му е била 77 км/ч. Тялото на балетиста е прелетяло над 30 метра, а велосипедът е изхвърчал на към 45 метра.

След злополуката 25-годишният Петър се укри и чак на идващия ден се съобщи в полицията. В кръвната му проба бяха открити следи от кокаин и канабис.

„ Честно казано, в 25-годишната си кариера не съм виждал случай с такава цялост от отегчаващи условия ”, съобщи в правосъдната зала апелативният прокурор Станислав Андонов. Според него наложеното от Окръжния съд наказване в междинния размер е незаслужено, защото няма баланс сред смекчаващите и отегчаващите виновността условия.

Държавният обвинител уточни, че Здравков в никакъв случай не е имал дееспособност и към този момент е глобен с санкция поради шофиране без брошура. Въпреки проблемите със зрението не е носил диоптрични очила по време на злополуката, а преди конфликта е направил поредност от рискови маневри, застрашавайки другите водачи.

„ Истинско знамение е, че подобен случай не се е станал по-рано. Въпросът не е бил дали, а по кое време ще се случи нещо сходно ”, сподели Андонов. Той добави, че не може да се има вяра на изразеното от Здравков страдание за случая.

Шофирането без дееспособност и напускането на мястото на престъплението са част от състава на повдигнато обвиняване и не могат да бъдат отегчаващи условия, обявиха от отбраната. Адвокат Александър Атанасов посочи, че Здравков е млад, с чисто правосъдно минало, с положителни характерности и с трудови привички.

Според отбраната първоинстанционният съд не е отчел, че Мартин Чикалов е бил с 1,19 промила алкохол в кръвта и в това положение на леко замайване е изгубил внимание и централизация.

Балетистът е бил облечен в тъмни облекла, а видимостта е била лимитирана. Освен това е бил без светлоотразителна жилетка и светлоотразители на велосипеда, който е бутал, показаха още от отбраната.

Според юристите на Здравков има превес на смекчаващите условия и те настояха за условна или по-лека присъда.

Самият обвиняем съобщи сбито в последната си дума, че извънредно доста съжалява за отнетия от него човешки живот. 
„ Искам да бъде осъден най-строго, тъй като за ликвидиране не може да има амнистия и всякакви понижения на присъдата. Той на следващия ден ще убие още и още. Мозъкът му, в случай че изобщо има подобен е повреден, и той ще убива ”, разяснява след края на правосъдното съвещание майката на прегазения балетист Вера Чикалова.

Преди процеса близки и сътрудници на Мартин Чиколов се събраха на безмълвен митинг с искане за обективна присъда.
Преди процеса близки и сътрудници на Мартин Чиколов се събраха на безмълвен митинг с искане за обективна присъда.

Преди процеса близки и сътрудници на Мартин Чиколов се събраха на безмълвен митинг с искане за обективна присъда.

Варненският апелативен съд ще оповести решението си в период до два месеца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР