Македонското министерство на културата официално ще обяви спиране на проекта

...
Македонското министерство на културата официално ще обяви спиране на проекта
Коментари Харесай

Скопие ще демонтира бутафорните паметници

Македонското министерство на културата публично ще разгласи прекъсване на плана " Скопие 2014 ", който бе стартират при ръководството на предходния министър председател Никола Груевски, заяви БГНЕС.

Този план започва през 2009 година и изцяло промени центъра на Скопие.

Малкият площад в столицата бе посипан с монументи на герои от античността. През 2011 година там бе подложен големият монумент на античния военачалник Александър Македонски. Скулптурата е висока 13 метра, а самият фундамент 10 метра и струваше над 10 млн. евро.

Около него има още десетки други монументи - като се стартира от бащата на Александър и се мине през Майка Тереза, цар Самуил, Гоце Делчев, партизански герои и се стигне до плувци и кораби в река Вардар.

Над реката бяха издигнати и няколко нови моста, където също има десетки монументи. Проектът планува и слагане на голямо " Панорамно колело " за над 15 млн. евро. Всички фасади в центъра бяха изменени в барок. Правителствената постройка също бе изменена в барок.

Според разнообразни калкулации " Скопие 2014 " коства минимум 700-800 млн. евро на македонския поданик.

Македонското министерство на културата счита да реши казуса на няколко стадия и преглежда разнообразни сюжети. Първо ще се стартира с най-спорните монументи и тези, които са в стадий на строителство.

" Незабавно би трябвало да спрем планът " Скопие 2014 ", тъй като всеки ден като от кутията на Пандора изскачат кичозни монументи, статуи, колони..., които са безусловно ненужни и костват скъпо ", сподели наскоро министърът на културата Роберт Алагьозовски.

Той акцентира, че незабавно би трябвало " да правим дезинтоксикация на македонския дух от тази псевдоидеология на този план, който трансформира страната ни в пленник на зла клетва от рисков вълшебник ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР