Макарглобалната икономика да е в нестабилна позиция, служителите все по-честонапускат

...
Макарглобалната икономика да е в нестабилна позиция, служителите все по-честонапускат
Коментари Харесай

10 причини защо служителите напускат работа

Макарглобалната стопанска система да е в нестабилна позиция, чиновниците все по-честонапускат работните си места, написа " Betterup ".

Ясно е, че чиновниците все напущат поради по-добри благоприятни условия, даже на фона на икономическа неустановеност и смяна.И има данни, които допускат, ченапускането е заразно, което затруднява акциите да спрат дагубят чиновници.

Някои компании губят чиновници без хоризонт за запълване на празните места.Това значи, че е по-важно от всеки път компаниите да задържат чиновниците си.

И по този начин, какво кара чиновниците да желаят да изоставен работата си?Като работодатели, какво можете да извършите, с цел да задържите и развиете своя най-хубав гений?На фона на икономическата неустановеност и непрекъснатите промени, за какво чиновниците към момента напущат работните си места?

В тази обява ще приказваме за главните аргументи, заради които чиновниците напущат работа.Също по този начин ще разгледаме по-подробно аргументите, заради които хората напущат работа по демографски симптом – и какво значи това за вашата организация.

1. Лошо възнаграждение

Според данните на Pew Research Center основнатапричина чиновниците да изоставен работата си е неприятното възнаграждение.

Компенсациите и изгодите са извънредно значими за чиновниците.

2. Липса на благоприятни условия за кариерно развиване

На второ място, друга съществена причина, заради която чиновниците напущат, се дължи на прогрес в кариерата.Или неналичието му.

Служителите желаят да учат, да порастват и да се развиват.Те желаят да могат да видят бъдеще във вашата компания.

3. Чувство занеуважение на работното място

Това е забавна тематика и есред главните причинислужителите да напущат работата си.Един основен фактор за възприятието на почитание на работното място е принадлежността.Например,микроагресията идискриминациятаса съставни елементи на неналичието на почитание.

Знаем, че в случай че чиновниците не се усещат на мястото си, е прекомерно вероятнода изоставен.

4. Проблеми с грижата за децата

Пандемиятапредизвика рецесия при грижите за децата.За една нощ работещите родители се трансфораха в учители, бавачки, съветници, медицински сестри и чиновници – всичко в едно.

Ковид сложи нов акцент върху промишлеността за грижи за деца.16% от родителите в Съединени американски щати споделят, че проблемите им с грижите за децата се отразяват отрицателно на качеството им на работа.

Много от работещите родители напущат работа и търсят друга, която по-лесно ще могат да съчетават с гледането на децата си.

5. Недостатъчна еластичност

Връщането в офисае гореща тематика за разискване от известно време.Някои работодатели са предпочели работа напълно от у дома, само че тези чиновници,които са се завърнали в офисите след пандемията, се оплакват от липса на гъвкаво работно време. Изглежда, че работата от у дома им е харесала, въпреки и тогава да са работили на смени.

6. Лош баланс сред работа и персонален живот

Пандемията смеси работата и живота в една огромна каша.Хората работеха до късно от дивана, леглото или кухненската маса.

Работата от у дома се оказа нож с две остриета и сходно на гъвкавостта, чиновниците желаят да намерят естетика сред професионалния и персоналния си живот.

7. Бърнаут

Според скорошно изследване на BetterUp, удовлетворението от работата е главният мотор на цялостното задоволство от живота. Ако обаче удовлетворението е с цената на доста изтощителна работа, постоянно чиновниците вземат решение да си дадат отмора или да сменят работата с по-лека такава.

8. Лош началник

Мениджърите имат необикновено въздействие върху опита на чиновниците.Всички сме чували фразата „ чиновниците напущат шефа, а не компанията “.Е, има известна истина.Всъщност57% от чиновниците напущат работата си поради шефа си.

Наблюдава се и фактът, че в случай че шефът работи наедно със сложителите си, екипът му е доста по-мотивиран за работа. Ако се скатава и едниствено подрежда, разпорежда задания и подлага на критика, това постоянно нервира чиновниците и също е един от мотивите за овакантяване на работа.

9. Намиране на нова цел

Липсата на цел в работата може да бъде друга причина чиновниците да си намерят нова такава.Особено по време на пандемията чиновниците преразгледаха и оцениха своите цели.

Изследванията на Gartner демонстрират смяна в вероятността за задачата на работата.В изследване измежду повече от 3500 чиновници,65% от интервюираните споделили, че пандемията ги е предиздвикала да премислят мястото, което работата би трябвало да има в живота им.Освен това 56% от чиновниците оповестяват, че желаят да допринесат повече за обществото.

Според изследване на Галъп, работодателите виждат10% усъвършенстване във връзката на чиновниците с задачата или целтана тяхната организация.

10. Въпроси на фирмената просвета

И най-после,корпоративната просвета.Културата играе голяма роля в опита на чиновниците.И в случай че токсичната фирмена просвета повлияе на опита на служителя, евентуално това може да е главната причина за напускането му.

Добрата фирмена просвета способства за голям брой изгоди на работното място.Когато чиновниците се усещат свързани с културата на работното си място, ангажираността на чиновниците се усилва.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР