Макар и кратък, животът на 45-ият парламент не бе напразен

...
Макар и кратък, животът на 45-ият парламент не бе напразен
Коментари Харесай

Служебното правителство положи клетва и встъпи в длъжност

Макар и къс, животът на 45-ият парламент не бе безрезултатен - остана като трагичен жалон в излизането на обществото от авторитаризма и корупцията. Това сподели президентът Румен Радев на формалната гала в Гербовата зала по представянето на структурата, състава и целите на служебното държавно управление.

„ От през днешния ден назначавам служебно държавно управление. То ще ръководи България до съставянето на ново постоянно държавно управление, което уповавам се да бъде излъчено от идващото 46-о Народно заседание след плануваните от избори на 11 юли “, съобщи Радев.

По думите му 45-ият парламент е бил белязан с доста страсти.

„ Хората вложиха в него упования. Чуха се дълго премълчавани отзиви. Възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управнически модел. Този парламент обаче не сбъдна упованията на хората за ново държавно управление, учредено на здравите основи на честността и закона “, акцентира президентът. Според него това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна акция.

„ Макар и длъжностен, кабинетът, който назначавам през днешния ден, има упоритостта да бъде на демократичното единодушие. Той потвърждава това, което за жалост не бе реализирано от 45-ото Народно заседание – че е допустимо демократи от разнообразни цветове да надмогнат овехтели разделения и алените линии между тях и да се обединят към идеята за свободна и обективна България “, разяснява Радев.

"Основна задача на служебното държавно управление е организирането, подготовката и провеждането на свободни и почтени избори ", акцентира президентът.

Служебният кабинет оглавява Стефан Янев, досега консултант на президента по сигурност и защита.

Гълъб Донев ще е вицепремиер по икономическите и обществените политики и длъжностен министър на труда и обществената политика. Бойко Рашков ще е длъжностен заместител министър-председател по публичен ред и сигурност и длъжностен министър на вътрешните работи. Атанас Пеканов ще е вицепремиер по ръководство на европейските средства.

Седем от 19-имата членове на кабинета са били част и от първото служебно държавно управление на Радев. Сред тях са министърът на туризма Стела Балтова, на земеделието - Христо Бозуков и на образованието - Николай Денков, които ще бъдат на същите позиции и в този кабинет.

Дипломати от кариерата застават отпред на две министерства - Светлан Стоев ще бъде длъжностен министър на външните работи, а Георги Панайотов - министър на защитата.

За финансовото министерство ще дава отговор Асен Василев, а за министерството на стопанската система - Кирил Петков. Янаки Стоилов става длъжностен министър на правораздаването.

За опазването на здравето ще дава отговор Стойчо Кацаров, а министър на културата ще бъде скултурът Велислав Минеков, едно от знаковите лица на митингите против държавното управление на Бойко Борисов предишното лято.

Служебният кабинет би трябвало да обезпечи естественото действие на страната до идващ постоянен кабинет, както и да провежда провеждането на предварителния парламентарен избор по изменени изборни правила.

След представянето на служебното държавно управление от президента Румен Радев ще се организира и обичайна „ Церемония по последователност в изпълнителната власт “ в Гранитната зала на Министерския съвет, само че тя ще бъде закрита за медиите.

Как третият кабинет на Бойко Борисов ще съобщи изпълнителната власт на служебното държавно управление с министър председател Стефан Янев ще стане ясно след самата гала, когато ще бъдат публикувани фотоси и видео от нея.

Церемонията по последователност обичайно минава с химните на България и Европейски Съюз и с къси слова на двамата министър председатели – някогашен и сегашен.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР