Макар и да са от бариера, предназначена да пречи на

...
Макар и да са от бариера, предназначена да пречи на
Коментари Харесай

Можете да видите парчета от Берлинската стена по цял свят

Макар и да са от преграда, предопределена да пречи на пътуванията, части от 156,4-километровата Берлинска стена съумяха да стигнат много надалеч в Германия и останалата част от света за 30 години, съобщи Асошиейтед прес.

Някои алегорични сегменти още са на истинското си място в сегашен Берлин, с цел да припомнят за Студената война.

Когато ликуващите германци унищожават стената през 1989 година, мнозина взимат дребни части от нея. Почти незабавно се появяват щандове, на които по-големи парчета се продават като сувенири. Днес такива части, въпреки и с незнаен генезис, се оферират в доста туристически магазини в града. По-големи плочи са купени или предоставени, с цел да бъдат изложени, на музеи, посолства, учебни заведения, паркове, мемориали по целия свят.



В Париж парче от Берлинската стена може да бъде забелязано пред станцията на метрото Порт дьо Версай , както и в бизнес квартала Дефанс.

В Брюксел такава плоча е сложена пред централата на Европейската комисия.

В Сеул има статуя на мечка - знак на Берлин, върху която е нарисувана Бранденбургската врата , а зад нея са три сегмента от стената.-->

В католическото светилище във Фатима, Португалия, парче от стената е изложено във витрина.

В Ню Йорк две части от Берлинската стена, изрисувани от французина Тиери Ноар , са сложени в Батъри парк. В градината със скулптурите в централата на Организация на обединените нации на три сегмента са нарисувани хора, прегръщащи се през стената. Когато са подарени от Германия през 2002 година, тогавашният общоприет секретар Кофи Анан споделя, че Стената е " засегнатост за човешкия дух ".

По чудноват метод Лас Вегас също отдава респект на Берлинската стена - части от нея подпират писоари в тоалетната на хотел " Мейн стрийт стейшън ", може би във прослава на свободата. Стъкло защищава бетона от пръски.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР