Макар до окончателната победа на сирийската армия да е още

...
Макар до окончателната победа на сирийската армия да е още
Коментари Харесай

Foreign Affairs: Русия победи в сирийската война

Макар до окончателната победа на сирийската войска да е още надалеч, само че както написа ливанската осведомителна организация Al-Masdar news, към този момент може с убеденост да се каже: военните интервенции в централните елементи на Сирия доведоха до решителни резултати в битката с ИД, предопределящи законосъобразен краен резултат. На тази тематика е и обстойният разбор на Фабрис Баланж във Foreign Affairs, който БЛИЦ предлага в обобщение. На 19 юли вестник Washington Post заяви, че Централно разузнавателно управление на САЩ стопира започнатата преди 4 година загадка стратегия за оказване на поддръжка на „ умерените въстаници” от Свободната сирийска войска (FSA) в битката им срещу режима на Башар Асад.

В рамките на тази стратегия помощ са получили към 20 000 бунтовници. Отказването от реализация на програмата е прагматично самопризнание за основаните военни действителности и в действителност на решението за предаването на Сирия на руснаците.

Програмата на Централно разузнавателно управление на САЩ публично започва през юни 2013 година, само че сирийските метежници са поддържани скрито още година преди този момент. Съединени американски щати осигурявали на въстаниците леко стрелково оръжие, специфична подготовка, заплати, от време на време и противотанкови ракетни комплекси TOW. Никога, да вземем за пример, не са давани ракети клас „ земя-въздух”.

Програмата на Централно разузнавателно управление на САЩ стана допустима с помощта на съдействието на Йордания и Турция. Последното съществено нахлуване Свободната сирийска войска извърши против Дамаск през лятото на 2014 година След това самодейността я поеха ислямистките групировки – самодостатъчни в идеологията, ползващи се с огромна известност измежду локалното население и получаващи поддръжка от страните в Персийския залив.

В тези условия програмата на Вашингтон се оказа ялов план и нейното прекъсване няма да промени салдото на силите в Сирия. Това решение обаче може да съкруши отслабения военен дух на въстаниците и форсира техния провал.

Сега сирийската войска може да концентрира вниманието си върху към момента оказващите опозиция въстанически групировки в Западна Сирия – преди всичко поддържани от Саудитска арабия исламисти. Впрочем това и става в този момент в провинциите Даръа и Източна Гута край Дамаск. Там въстаниците се усещат слаби и предадени от Съединени американски щати.

Отказвайки се да поддържа сирийските въстаници, Доналд Тръмп даде ясно да се разбере, че въпросът за промяната на режима в Сирия към този момент не влиза измежду целите на Съединени американски щати.

Сега по отношение на блокиране на иранското въздействие в Сирия Вашингтон извънредно разчита на РФ, тъй като няма опция да реши казуса. За Белия дом е по-изгодно в Южна Сирия да участват съветски войски вместо „ Хизбула” или иранската Революционна армия. На това мнение е и Израел.

Кюрдско-арабската коалиция Съюз на демократичните сили към този момент не е по този начин потребна за Вашингтон, ще се лиши от американска поддръжка и ще стане мотив за спор с Турция. Белият дом обаче се нуждае от съдействието с Турция за попречване на експанзията на Иран в района. Тази обстановка може да подтикне Съюз на демократичните сили към доближаване с Русия, демонстрираща неизменност в поддръжката за своите районни съдружници и способна да отбрани Съюз на демократичните сили от Турция. Впрочем Съюз на демократичните сили няма късмет да съобщи на Асад превзетата Ракка в подмяна на неофициална автономност на своите региони.

По създание Съединени американски щати връчиха на Асад и неговите съдружници ключовете от успеха. Остатъкът от 2017 година сигурно ще премине под знака на възвръщането на сирийската войска в Източна Сирия, а през 2018 година ще бъдат премахнати безусловно всички огнища на опозиция в западната част на страната, в това число в сегашните зони за деескалация.

Съдейки по всичко основен победител в сирийската война ще се окаже Путин: той възражда съветската мощност за сметка на релативно скромни финансови и човешки разноски, връщайки своята страна като един от основните играчи в Близкия Изток.

Редакция БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР