Мъжкият национален отбор на България постигна първата си победа за

...
Мъжкият национален отбор на България постигна първата си победа за
Коментари Харесай

Вългария отнесе Словения във волейболната Лига на нациите

Мъжкият народен тим на България реализира първата си победа за 2023-та! Година, в която ни чакат доста волейболни страсти – присъединяване в сегашния шампионат Лига на нациите (VNL), Европейско състезание, на което сме хазаин във Варна, както и олимпийска подготовка.

Успехът за отбора ни пристигна във втората среща от първия шампионат на VNL, който се организира в Нагоя, Япония. След трагичната загуба на старта против Китай в пет гейма (2:3), „ трикольорите “ имаха ден отмора. Видимо адаптацията им се бе подобрила и против опитните словенци показахме друго лице, въпреки и часът на срещата да бе прекомерно ранен (6:00 ч. наше време).

България съумя да надделее над Словения с 3:0 (26-24, 25-23, 25-17) след оспорвани първи два гейма с 2 точки разлика, а в третия бе с изрично превъзходство за нас в края. В съпоставяне с мача против китайците, в този момент доста бяхме подобрили играта в офанзива. Нападението ни бе по-агресивно и решително, а и показахме положителни отигравания в отбрана. Грешките също бяха доста по-малко, до момента в който противника се оправда с по-малкото време за отмора (Словения игра във вторник).

 Снимка: VNL

Селекционерът Пламен Константинов даде отмора на някои играчи против Словения, а в стартовия състав този път стартира капитанът Георги Сеганов, който се зае с ролята си на разпределител. Останалите титуляри бяха центровете Николай Колев, Алекс Грозданов и Димитър Димтров, Мартин Атанасов и Алекс Николов като посрещачи, както и либерото Мартин Божилов.

Срещата стартира оспорвано и първите две елементи бяха безусловно точка за точка, без да може един от двата отбора да се откъсне при по-голям задатък. Имаше няколко противоречиви моменти и оспорвания с видео повтаряне и от двата лагера. Една такава обстановка бе при резултат 24-23 в наша употребява в първата част, когато Димитров направи точка, само че в следствие реферът я анулира и даде за съперника. Българите не се разконцентрираха, а Алекс Николов бе безмилостен да върне задатъка ни. След пристъпване на противника, съдията отсъди и печелившата точка за България в тази част – 26-24.

Втората част бе идентична на първата, само че българските национали направиха доста по-малко неточности. Равенство имаше до 20-20, когато извадихме сложна топка и след добра отбрана на Димитров, Алекс Николов осъществя за 21-20. Словения още веднъж завоюва оспорването, обаче. Последва ас на Николай Колев за 24-22. Точката на мачбол бе пропиляна с неточност на сервис, само че още при идващото разиграване Мартин Атанасов затвори и тази част при 25-23.

Третият гейм също бе равносилен в първите си минути и даже с лек превес за словенците. Българската обсада проработи чудесно и първият поврат пристигна при 11-10 в наша изгода. Постепенно започнахме да вършим разлика, която стана бързо 5 точки (21-16) и даже 7 томки (24-16). При 8 мачбола а нашите не се възползвахме в идващия сервис, само че разпределяне нямаше и Мартин Атанасов още веднъж заби последната точка: 25-17.

 Снимка: VNL

България приключи с актив от 42 против 39 на противника в офанзива, 7 блокади, 4 аса и 19 неточности.

„ Равностойни геймове, положително качество на игра сред два европейски тима, които играят в 6 ч. сутринта наше време. Тактическите ни решения дадоха резултата и в отбрана, и на обсада. Направихме значими офанзиви в края на първия гейм, а във втория показахме добър сервис. Когато се играе равносилен волейбол, дребните неща вършат разликата “,

разяснява пред VNL българският селекционер Пламен Константинов.

Александър Николов още веднъж бе най-резултатен, като този път освен за България, само че и като състезател в срещата. Младата ни звезда завърши с 16 точки, като всичките бяха в офанзива. Той нямаше неточност в нахлуване и успеваемостта му бе 70 %. Мартин Атанасов добави 13 точки, а Алекс Грозданов имаше мощно включва с 9 точки, като 4 от тях на обсада.

 Снимка: VNL

„ Беше доста значимо да победим след тежката загуба от Китай. Събрахме се и играхме доста добър волейбол. Спазихме системата на игра, която ни би трябвало малко време, с цел да свикнем с нея, което е изцяло обикновено. И изисквахме от тима повече самообладание в тежките обстановки. Не бъркахме. И мисля, че това беше главното, което ни оказа помощ за успеха и в действителност съм благополучен. Надявам се, че оттук-нататък ще демонстрираме все по-добра игра и повече самочувствие “,

на собствен ред разяснява опитният посрещач Мартин Атанасов.

 

Силно включване направи Алекс Грозданов, който сполучливо осъществя 4-те от общо 8-те блокади на българския тим.

„ Мисля, че спазихме всички тактически инструкции. Емоционално също стояхме доста по-добре в игрището. Колективът се сплотява и това оказва помощ доста на играта. На усета един към различен в игрището. Радвам се доста и се надявам да сме зарадвали публиката в България. “

Следващият ни дуел е против Полша. Мачът е в петък, 9 юни, от 10:10 ч. българско време.

Етикети: волейболЛига на нациитеНагояпобедаСловения
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР