Мъж, обвинен, че е помогнал за убийството на разследващия журналист

...
Мъж, обвинен, че е помогнал за убийството на разследващия журналист
Коментари Харесай

Мъж получи 15 години затвор за роля в убийството на словашкия журналист Ян Куцяк

Мъж, упрекнат, че е оказал помощ за убийството на проверяващия публицист Ян Куцяк през 2018 година, беше наказан на 15 години затвор, заяви представител, представен от " Ройтерс ".

Убийството на Куцяк и годеницата му, и двамата на по 27 години, в дома им покрай Братислава през февруари 2018 година провокира всеобщи митинги против корупцията в централноевропейската страна и разклати държавното управление. Случаят ще повлияе и на парламентарните избори през февруари следващата година.

Золтан Андрушко, на 42 години, беше един от петимата упрекнати по случая, само че само той си призна и изиска съглашение с прокурорите, с цел да свидетелства.

Делото против останалите четирима, измежду които предприемачът Мариан Кочнер, за чиято корупция Куцяк е писал, стартира на 19 декември и ще продължи през януари.

Андрушко се споразумя за 10-годишна присъда с прокурорите, само че в понеделник съд отхвърли тази договорка и предложи по-дълга присъда, която обвиненият одобри.

Според прокурорите Кочнер е поръчал убийството на Куцяк. Той и съучастниците му, които отхвърлят да са отговорни, може да бъдат наказани на пожизнен затвор.

Случаят е тест за независимостта на словашкото правораздаване на фона на връзките на Кочнер с полицията и държавни чиновници, които излязоха нескрито.

Убийствата провокираха публичен яд и принудиха премиера Роберт Фицо да подаде оставка предходната година. Неговата ръководеща партия " Смер " ще се яви на оспорвани избори на 29 февруари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР